Гост Машинског факултета: Давид Вујић – Serbian 7 in the Apollo 11 Mission

 

„Houston, we have a problem!“  Свима је познато да је ову реченицу изговорио астонаут Џон Свајгерт,  када је 1970. године, током мисије Аполо 13, контролном центру НАСА у Хјустону казао на проблем кратког споја у летелици током мисије Аполо 13. Међутим, мало ко зна  да је ту драматичну поруку примио један од седрморице Срба, који су учествовали у том програму. Реч је о Давиду Вујићу, инжењеру који је био одговоран за повезивање програма у оквиру Роквел, НАСА и осталих компанија у изради објеката у оквиру мисије Аполо.

foto: www.flickr.com/photos/nasacommons

www.flickr.com/photos/nasacommons

Господин Вујић, биће гост Машинског факултета у Београду, где ће одржати предавање „Serbian 7 in the Apollo 11 Mission“ и говорити о искуствима када је, као један од седморице главних инжењера српског порекла, учествовао у америчким мисијама на Месецу. Предавање је заказано за петак, 19. јул, у сали 514, са почетком у 12.00 часова.

Иначе, поред Давида Вујића у Аполо програму учствовали су и Славољуб Вујић, Милојко Вучелић, Данило Бојић, Павле Дујић, Петар Галовић и Милисав Шурбатовић.

Господин Вујић у Београд долази са својим супругом, госпођом Џунџер Вујић, која је више од 35 година обављала високе функције у различитим одборима америчког Конгреса.  Гостовање господина Вујића и његове супруге, организовао је ван.проф. др Ђорђе Чантрак са Машинског факулета Универзитета у Београду, уз подршку  U.S. Speaker programa у Србији.

Биографију господина Вујића можете погледати ОВДЕ

(Извор: Машински факултет)

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.