Проф. др Љубодраг Тановић: Иновације студија допринеле великом интересовању за Машински факултет

За упис у прву годину основних академских студија за школску 2019/2020. годину на Машинском факултету у Београду, пријавило се укупно 1113 будућих бруцоша. То је за 80 кандидата више него претходне године, али је резултат очекиван, истакао је продекан за наставу, проф. др Љубодраг Тановић.

Оцењујући резултате конкурса, продекан је указао на чињеницу да је Машински факултет ове године остварио видан напредак и да је по броју кандидата који су конкурисали за упис на студије машинства, на другом месту у групацији техничко-технолошких наука, одмах иза Факултета организационих наука. „То је, свакако, велико признање Машинском факултету као институцији, управи, наставницима и студентима“,  навео је проф. Тановић.

На пораст инетересовања младих за студије машинства, према његовим речима, утицало је више фактора. Машински факултет је на основним академским студијама, које су до сада биле јединствене, акредитовао нов студијски програм Информационе технологије у машинству, који је атрактиван и веома актуелан у целом свету. С друге стране, број мантуранта је ове године нешто већи у односу на прошлу годину, а добром одзиву, како је рекао, свакако су допринеле и активности Машинског факултета на промоцији студијских програма међу средњошколском популацијом у Србији.

За студијски програм Информационе технологије у машинству, на који ће бити уписано 60 бруцоша – 20 на буџету и 40 самофинансирајућих-  пријавило се 134 кандидата. Овај програм трајаће три године и представља базу за постојећи мастер програм Машинство и информационе технологије. С друге стране, за студије класичног машинског инжењерства определило се 979 кандидата. За овај смер предвиђено је 620 места – 500 буџетских и 120 самофинансирајућих.  Ипак, пре него што добију индекс Машинског факултета, будуће бруцоше очекује пријемни испит из математике, који ће, зависно од смера, полагати 26. и 27. јуна.

Проф. Тановића питали смо шта очекује од предстојећег пријемног испита, односно да ли ће се поновити феномен „проклизавања“ листа. „Имајући у виду да је на високо школским установама  у Србији у понуди више од 100 хиљада акредитованих места, а да је број потенцијалних бруцоша око 69 хиљада, тај феномен ће сигурно бити присутан. Већина средњошколаца је конкурисала на више факултета, а на основу постигнутих резултата на пријемном, уписаће оно што највише воле. Без обзира на то, Машински факултет очекује да већ у првом уписном року попуни сва предвиђена буџетска места“, истакао је продекан.

Та очекивања,  поткрепљује чињеницом да је више од два кандидата конкурсало на једно место за студијски програм Информационе технологије у машинству. „Уверен сам да ћемо у наредном периоду, заједничким снагама свих наставника и сарадника,  који током ове прве школске године буду ангажовани у настави, допринети још већем интересовању младих за студијски програм ИТ у машинству“, рекао је проф. Тановић.

Напомињући да су информационе технологије и њихова имплементација у теоријско- методолошке и научно-стручне предмете машинства реалност, без које нема будућности, он је указао да Машински факултет годинама уназад перманентно ради на иновирању постојећих студијских програма и осавремењавању лабораторија. „То, такође, доприноси већем интересовању за студије машинства, али оно чиме се као друштво морамо позабавити у наредном периоду јесте да створимо услове да млади након школовања остану у земљи и раде на њеном укупном економском и привредном развоју“,  закључио је проф. Тановић.

(Извор: Машински факултет)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.