Тенфор Друмска Стрела представила своју осму формулу

Студентски формула тим Тенфор Друмска Стрела премијерно је представио своје осмо тркачко возило пред препуним амфитеатром Машинског факултета у Београду. Друмска стрела 2019 је, како кажу, најмодернији прототип тркачког аутомобила по угледу на формулу 1 до сада. Она је иновативнија, бржа, лакша и поузданија, а убрзање од 100 километара на час достиже за мање од четири секунде.

На конструкцији новог болида радило је 45 студената са девет факултета Универзитета у Београду – Машинског, Технолошко-металуршког, Електротехничког, Архитектонског, Математичког, Економског, Правног, ФОН-а и Војне академије. Чланови тима уложили су више од 60 хиљада радних сати у израду нове формуле са којом ће већ у јулу учествовати на два престижна међународна такмичења Формула студент – у Холандији и Мађарској.

„Сви подсистеми возила за сезону 2019 су технички унпаређени, истакао је Лазар Стојнић, студент мастер студија Машинског факултета у Београду и вођа тима Друмска Стрела. Оптимизована конструкција шасије, модернији концепт ослањања, као и бројне иновације у области електронике и сензорике, само су нека од побољшања која ће обезбедити боље перформансе возила на стази.

Аеропакет, који је заштитни знак Друмске стреле, пројектован по угледу на најновије трендове у аутомобилској аеродинамици, а при пројектовању и изради електронике тим се руководио светски признатим аутомотиве стандардима. Нагласивши да иза пројекта Друмска Стрела стоје године искуства ранијих генерација, Стојнић се  захвалио свим алумни члановима, професорима и спонзорима који годинама подржавају пројекат Друмска Стрела, а посебно генералном спонзору, платној институцији Тенфоре.

Више од 700 гостију имало је прилику да се упозна и са Електричном стрелом – новим Формула студент тимом који ради на развоју и изради првог електричног тркачког возила у Србији. Тим је основан у октобру прошле године, а већ у јулу ове године учествоваће на Формула студент такмичењу у Силверстону у Великој Британји, где ће представити идејни пројекат, рекао је Никола Новаковић, вођа Електричне Стреле.

„Од оснивања 2010. године до данас, Друмска Стрела стасала је у један фантастичан тим за који бисте, када не би знали да је реч о студентима, рекли да је тим искусних инжењера спремних да се ухвате у коштац са сваким инжењерским проблемом, рекао је ментор тима, проф. др Марко Милош. Он већ две године прати рад ових младих талентованих људи који , како је рекао, и поред веома скромних средстава, постижу врхунске резултате и иза себе остављају много опремљеније тимове из Чешке, Француске, Аустрије, Турске… „Иза тог успех стоју невероватан труд и ентузијазам, али пре свега знање које су стекли на матичним факултетима. Зато је велика привилегија бити ментор овом тиму“, закључио је проф. Милош.

Пристуне је поздравио декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић. Он је истакао да је пројекат Друмска стрела „драгуљ“ Београдског универзитета и целе Србије који морају сви да негују. „Они су будућност наше земље.  Својим врхунским теоријским знањем и компетенцијама  да идеју претворе у реалност, показали су да Србија има потенцијала да се у наредним деценијама избори за место на мапи високотехнолошких земаља Европе“, поручио је, између осталог, проф. Митировић.

Свечаном представљању нове формуле,  присуствовао је и државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Владимир Поповић, иначе, професор Машинског факултета и први ментор Форумула Студент тима. Подсетивши да ресорно министарство још од настанка 2010. године подржава пројекат Формула Студент, он је рекао да ће тако бити и у будућности.  Када је настала пре 10 година у Друмској стрели је било свега девет студената, углавном са Машинском факултета. Данас је то читава композиција студената са различитих факултета, која на најбољи начин интегрише Београдски универзитет“, оценио је проф. Поповић.

Формула студент тим је једна од битних интегративних спона не само унутар Београдског универзитета, него и на плану међууниверзитетске сарадње, с обзиром да у пројекту учествују и представници Универзитета одбране, рекао је проф. др Ненад Зрнић, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Београду.  Указујући и на међународну димензију пројекта, он је истакао да је као проректор БУ, професор Машинског факултета и грађанин Србије, био веома поносан, када су му колеге у Италији, али и широм Европе похвално говорили о активностима нашег тима, конструкцији и достигнућима.

Присутнима се обратио и декан Технолошко-металуршког факултета проф. др Петар Ускоковић, који је ентузијазам и енергију тима Тенфоре Друмска Стрела окарактерисао као фантастичну и истакао да увек са поносом треба говорити о оваквим студентским пројектима. Генерал мајор Бојан Зрнић, начелник Војне академије је истакао да је поносан на све официре који, као студенти мастер и докторских студија на Машинском факултету, активно учествују у пројекту Тенфор Друмска Стрела.

Колико је подршка оваквим студентским пројектима важна указала је Андријана Драгићевић, представница компаније Тенфоре, која већ другу годину заредом успешно сарађује са талентованим студентима Београдског универзитета.

Пре свечаног откривања новог возила, које је својим дизајном изазвало одушевљње пристуних, приказани су  развојни пут Тенфоре Друмске Стреле, као и сви успеси и иновације на којима су радили и раде чланови Формула Студент тима.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.