Најбољи студенти и „златни дипломци“

Поводом Дана Машинског факултета у уторак је приређен свечани пријем за најбоље студенте у школској 2017/2018. години. За постигнуте резултате на основним и мастер студијама и просечну оцену изнад 9, похвале и пригодне награде ове године добило је 234 студента.

Студент генерације је Милош Петрашиновић,  мастер инжењер машинства – ваздухопловство, са просечном оценом 10 на основним и на мастер студијама.  Милош је уједно и најбољи студент мастер академских студија, а најбољи на основним академским студијама су Наталија Перишић, Лука Миличић и Јагош СтојановићНаграду „Професор Тодор Пантелић“ за најбољи мастер рад, коју додељује Фонд за развој теорије машина и механизама добио је Александар Јанковић. Посебне похвале упућене су Милани Шумарац, студенткињи прве године мастер студија на смеру за аутоматско управљање, којој је недавно уручена награда „Студент генерације“ Универзитета у Београду за школску 2017/2018. годину.

Председник Савета Машинског факултета, проф. др Влада Гашић честитао је студентима на постигнутом успеху током студија. Ви сте наша будућност и ми, ваши професори, можемо само да будемо поносни на вас, истакао је, између осталог,  председник Савета МФ.

Честитке студентима  упутио је и декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић. Осврнувши се на „златно доба“ машинског инжењерства, које је било покретач индустријског развоја наше земље, он је указао „ да морамо победити менталне баријере да је Србија мала земља“.  У ери Индустрије 4.0 или нове платформе индустријског развоја, која је на почетку и где су сви равноправни, треба бити креативан и пронаћи своје место у глобалном ланцу вредности. То подразумева врхунско теоријско знање, али и развој других вештина које ће  омогућити да се идеја брзо развије у прототип и комерцијализује. Машински факултет својим студентима даје такво образовање, о чему најбоље говоре успеси наших студената на најпрестижнијим међународним такмичењима, подвукао је проф. Митровић.

Продекан за наставу МФ, проф. др Љубодраг Тановић поручио је награђеним студентима да су они нешто највредније што Машински факултет у овом тренутку има. Заједно са колегама са других факултета Универзитета у Београду, ви представљате будућност ове земље, њен интелектуални капитал и генератор знања који ће бити носилац индустријског и привредног развоја Србије, рекао је проф. Тановић и студентима пожелеo успех у наставку школовања и професионалној каријери.

Свечаном уручењу награда најбољим студентима, претходио је пријем за уприличен за њихове старије колеге – инжењере који су дипломирали давне 1968. године. За већину сусрет са Факултетом на којем су пре 50 година стасали и као људи и као стручњаци, био је веома емотиван. Евоциране су успомене, преричаване анегоде, али изнад свега преовладало је осећање задовољства што су носиоци Златне дипломе Машинског факултета.

фотографије: Игор Ивковић/галерија(студенти)/(златне дипломе)

(Извор: Машински факултет)

 

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.