Сарадња с привредом стратешки приоритет

Свечаним уручивањем плакета и захвалница заслужним појединцима и компанијама који су доброчинством, указаним поверењем и сарадњом на пројектима,  у протеклој години највише дорпинели развоју и афирмацији Машинског факултета у Београду, почело је обележавање Дана факултета који ове године прославља два важна јубилеја – 70 година самосталног рада и 145 година од увођења наставе машинства у образовни систем Србије.

Машински факултет негује вишедеценијску сарадњу са привредом кроз различите видове: као вид комерцијализације знања, и са друге стране, унапређење истраживачког рада као подстицаја индустријског развоја земље и друштва у целини.  У том смислу, сарадња са привредом је један од стратешких приоритета Машинског факултета.

Пристуне је поздравио и пожелео им добродошлицу председник Савета Машинског факултета, проф. др Влада Гашић. Признања у виду захвалности можда јесу симболична, али  долазе од најстарије и најистакнутије високообразовне институције за машинство у Србији, истакао је проф. Гашић.

Пре 145 година, 1873., тадашњи Универзитет у Београду донео је одлуку о увођењу групе машинских предмета. Најпре механике, а онда и свих других,  који су били првенствено у функцији тадашњег економског напретка Србије, подсетио је декан Машинског факултета, проф. Радивоје Митровић. Од те прве групе предмета, наставио је,  временом је формиран модеран Машински факултет, који је био генератор индустријског развоја некадашње велике Југославије, а данас пред собом има нову мисију иницијатора нове индустријализације Србије.

Машински факултет је одувек био синоним за сарадњу науке и привреде и ту улогу треба да има и у будуће, поручио је државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Владимир Поповић. Он је подсетио да ресорно министарство ради на успостављању законског оквира који ће омогућити чвршћу сарадњу науке и привреде  у Србији.  Припремили смо два нова закона. Један је закон о Фонду за науку, а други, закон о научноистраживачком раду. На тај начин желимо да поспешимо пренос трансфера технологија са  универзитета у привредне организације, истакао је проф. Поповић.

Добитницима признања је уручио проф. др Александар Симоновић, продекан за научноистраживачки рад Машинског факултета. Специјалну Плакету  за доброчинство и допринос развоју МФ добило је предузеће СОКО ИНЖЕЊЕРИНГ ДОО Нови Београд, са којим факултет успeшно сарађује дуги низ година. Ова компанија донирала је вредну лабораторијску опрему Катедри за термотехнику.

Специјалне захвалнице за донаторство опреме и различитих инсталација добили су предузеће  DANFOSS DOO – Danfoss hlađenje, привредно друштво МПГ-КГХ ДОО Emerson Climate Techonologies. За исказано поверење кроз дугогодишњу сарадњу захвалнице су уручене Институту Михало Пупин – Пројект инжењерингу доо, компанији Brinox d.o.o. из Љубљане,  компанији Tractors and Farm Equipment Limited и привредном друштвоу УНИПЛАСТ СРБИЈА ДОО Јеленча.   А за организовање студентских стручних пракси, које су важан део образовања машинских инжењера захвалнице су добили а.д. Србија воз, Сектор ЗОВС, Секција ЗОВС Београд, и привредно друштво SIMENS MOBILITY DOO Церовац.

Међу појединцима који су добили захвалнице Машинског факултета су др Мехо Махмутовић, државни секретар у Министарству здравља РС, за допринос успостављању нове Катедре за биомедицинско инжењерство на МФ. Затим,  дипл. маш.инж. Владимир Миловановић,  из Енергопројекта,  дипл.инж.електр. Илија Ђиновић из Националног криминалистичко-техничког центра МУП-а Србије и проф. Живан Шушулић, директор Гиназије „Стеван Јаковљевић“ из Власотинца.

Фотографије: Игор Ивковић/галерија

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.