Семинар MEDSALT Cost Action: an overview

Семинар под називом „MEDSALT Cost Action: an overview“ посвећен кризи салинитета у Месинијану и тајнама дубоке биосфере, биће одржан у четвртак, 11. октобра од 9.30 do 13.00 часова на Машинском факултету у Београду. Семинар се одржава у оквиру  IV MEDSALT научног скупа на којем ће бити разматране најактуелније теме и резултати  великог мултидисциплинарног COST (Cooperation in Science and Technology) пројекта који се бави истраживањем наслага соли насталим пре око 6 милиона година у Медитерану.

Пројекат је започео 2016, завршава се 2020, и окупља врхунске научнике из Европе и региона, као и Египта, Марока, Палестине, Израела,  али и партнере из Америке и Јапана, рекао је у изјави за сајт МФ, организатор семинара, проф. др Миленко Буразер, члан менаџмент комитета COST .

Пројекат  CA 15103 у Медитерану  (MEDSALT) се бави истраживањем огромних лежишта соли насталим у горњем миоцену (Месинијан) услед изузетних догађаја у геолошкој историји Земље, познатим под називом криза салинитета у Медитерану.  Истраживање укључује геологе, геохемичаре, геофизичаре, микробиологе, палеонтологе и палеоклиматологе.

„Од посебног интереса је истраживање еколошког хазарда, дубоке биосфере, угљоводоника и наслага соли. Један од циљева пројекта је формирање флексибилне научне мреже која ће се бавити узроцима, временом, начином настанка и последицама у локалним и регионалним размерама“, истакао је наш саговорник.

Пројекат обухвата пет области истраживања: 1. палеоклиматске промене и њихова реперкусија на живи свет, 2. криза салинитета у Месинијану, 3. сона тектоника, флуиди и геохазард, 4. дубока биосфера и 5. процеси и итеракција дубоких делова Земље са површином.

„Изузетно је важно да се у разматрање Месинијана у Медитерану укључи и Србија са резултатима добијеним у делу панонског басена, као делу остатака Паратетиса, који је само у сегментима егзистирао у том периоду, са слатководном седиментацијом и прекинутим везама са великим океанима“, подвлачи  каже проф. Буразер.

Почетком Месинијана (пре око 6 милиона година) тектонским покретима дошло је до сучељавања северно Афричке и Евроазијске тектонске плоче. Том приликом гибралтарски мореуз је већим делом затворен. Медитеран и Атлански океан губе природну везу. Током Месинијана долази до скоро потпуне евапоризације (испарења) медитеранског мора. Као последица, настају огромне масе евапорита (гипса, анхидрита и соли). Медитеран је трансформисан у у џиновски слани басен. Процењује се да су медитеранске наслаге евапорита у Месињану око 1 милион км3. У дубоким деловима басена наслаге соли достижу дебљину од око 3 км.

COST је најстарији и најшири Европски међувладин оквир за сардању у науци и технологији (1971). COST  подржава и подржавао је умрежавање истраживачких активности 35 Земаља чланица преко 40 година. COST  је заснован на мрежама које се називају COST Actions. Тренутно има 316+26 у које је укључено око 30 000 истраживача из свих области науке.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.