Уводна предавања – увод у успешне студије машинства

Нова школска година за студенте прве године Машинског факултета у Београду званично почиње 24. септембра. За студије машинства, ове године се пријавило 1037 кандидата. Њих 950 је полагало пријемни испит, а за индекс МФ изборило се више од 600 бруцоша. Како би будући инжењери спремно закорачили у свет инжењерских изазова, Машински факултет је и ове године организовао уводна предавања из математике и физике – наставних дисциплина кључних за студије машинства.

Уводна предавања почињу у понедељак 17. септембра у 9.00 часова и  трајаће пет дана. Први час одржаће декан МФ са продеканима и наставницима математике и физике. Они ће студенте упознати  са основним елементима уводне наставе и указати на задатке који им предстоје и  резултате који се од њих очекују током прве године студија.

Будућим инжењерима биће представљени и најбољи студентски пројекти Машинског факултета – Формула Студент тим „Друмска стрела“ и „ Confluence Belgrade“, тим студената Катедре за бродоградњу МФ. Оба тима су овог лета и јесени успешно бранили боје Машинског факултета, Београдског универзитета и Србије на најпрестижнијим међународним студентским такмичењима. Болид “Друмска стрела”, који су студенти самостално пројектовали и направили, био је изузетно успешан на такмичењима у Италији и Чешкој, а својим бродовима “Сава” и “Дунав”, студенти бродоградње МФ освојили су прво и четврто место на  Hydrocontest 2018 такмичењу у Сан Тропеу у Француској.

Пракса уводних предавања на МФ је по први пут уведена у наставни процес пре две године. Основна идеја је да се студентима прве године олакша праћење наставног процеса, а самим тим и побољшају њихови резултати. С друге стране, то доводи и до подизања квалитета наставе на виши ниво, јер се бруцоши пре почетка предавања упознају са градивом неопходним за несметано праћење свих наставних дисциплина које су базиране првенствено на математици и физици. Главни мотив је образовање нове генерације инжењера који ће знање из математике користити као алат за решавање савремених инжењерских изазова.  Да је реч о правом потезу показују резултати прошлогодишње генерације бруцоша. Не само да је пролазност на испитима из математике и физике била већа, него је и просечна оцена из ова два предмета била знатно виша него код претходних генерација.

По угледу на добру праксу водећих светских универзитета, МФ је од пре две године увео и институцију наставника – ментора. Прва година студија је кључна у наставном процесу. То је нагли, често веома стресан  прелаз са средњошколског нивоа образовања, на академски, виши ниво. Да би се бруцоши што пре прилагодили и ефикасније савладали градиво и током ове школске године бринуће око 50 наставника – ментора. Они су ту да пруже подршку, охрабрење и мотивацију студентима који су тек закорачили у свет машинства.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.