Humboldt-Kolleg 2018: „Одрживи развој и климатске промене“

Pixabay

У оквиру прославе 210 година Универзитета у Београду, Хумболтов клуб Србије у сарадњи са БУ организује конференцију на тему „Одрживи развој и климатске промене: повезивање истраживања, образовање, политикe и праксe“. Скуп ће бити одржан од 19. до 22. септембра у згради Ректората УБ. (Програм конференције)

Еминентни истраживачи из области природних и хуманистичких наука, покушаће да дају одговор на питање у  коликој мери су климатске промене последица деловања човека на животну средину, или су оне само последица турбулентних, али нормалних, појава у развоју Земље као планете.

Учесници конференције су углавном Хумболтовци из Србије и региона, а велики допринос раду скупа, даће и научници из Немачке, Такође, успеху конференције, кроз своје радове и дискусије, допринеће и велики број младих истраживача, потенцијалних добитника престижне Хумболтове стипендије.

Хумболтов клуб Србије основан је 16. октобра 1990. године и окупља стипендисте и добитнике награде „Фондације Александар фон Хумболт“ у Србији. Знања и искуства стечена у Немачкој током својих последокторских усавршавања, руководство и чланови Клуба користе у циљу развијања науке у Србији кроз подстицање научног подмлатка и промовисање науке у друштву.

Активности Клуба су бројне. Организација предавања еминентих научника из Србије и иностранства о актуелним научним темама омогућава стални контакт Хумболтоваца. Предавањима присуствују и млади истраживачи, потенцијални апликанти за престижну Хумболтову стипендију, којима се на тај начин пружа прилика да ближе упознају са могућностима усавршавања у Немачкој, предностима које таква усавршавања пружају, али и да процене своје шансе за добиjање стипендије.

Међу најважнијим активностима Хумболтовог клуба Србије свакако је организвање научно-стручних скупова, као што је Конференција о одрживом развоју и климатским променама. Поред дефинисаних научних циљева, организатор има жељу да промовише и поспеши сарадњу међу Хумболтовцима у земљи и региону, и да друштву, а пре свега младим истраживачима, приближи и јасније представи користи усавршавања у Немачкој кроз рад Фондације Александар фон Хумболт.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.