Свечано обележен VIII Дан модула за заваривање

Доделом диплома другој генерацији полазника Курса за међународне инжењере заваривања, који се реализује у оквиру међународно акредитиваног Центра за обуку особља у заваривању на Машинском факултету у Београду, свечано је обележен је VIII Дан модула за заваривање и заварене конструкције МФ.

Центар за обуку особља у заваривању, овлашћено национално тело за обуку особља у заваривањеу, основан је 2016. године, подсетила је шеф модула, проф. др Оливера Поповић. Носилац целог пројекта је Модул ЗЗК, а у извођењу наставе учествују професори МФ који су, како је навела, у великој мери допринели квалитету курса. Велику помоћ у релизацији овог пројекта  МФ пружила је немачка компанија Месер Техногас, иначе велики покровитељ Модула, истакла је професорка Поповић, која је заједно са др Венциславом Грабуловим, чланом УО Друштва за унапређење заваривања у Србији,  полазницима Курса уручила дипломе.

Модул за заваривање и заварене конструкције основан 27. маја 2006. године, на иницијативу професора МФ и уз велику подршку Месер Техногас-а   као одговор на реалне потребе привреде.  Школовање првих инжењера  у овој области, која се изучава у оквиру мастер академских студија, почело је 2009. године, када су први студенти уписали овај смер.

Представљајући резултате у претходних годину дана, професорка Поповић је посебно указала на чињеницу да интерсовање за модул ЗЗК  из године у годину расте. На Модулу се тренуто школује око 50 студената прве и друге године мастер студија. Изборне предмете на овом одсеку слушају и студенти других смерова МФ. То, према речима проф. Поповић, потврђује и чињеницу да је материја која се изучава важан део опште културе машинских инжењера.

Већина студената који похађају овај студијски програм, после дипломирања лако нађе запослење, У овом тренутку готово да нема незапослених машинских инжењера за област заваривања.  Наши дипломци су препознати као једини инжењери који имају комбиновано знање из области машинства и материјала. То је данас веома пожељна комбинација знања и правац који у наредном периоду  треба да следимо, нагласила је проф. Поповић.  Она је изразила посебну захвалност компанији Meser Tehnogas која, донирањем опреме, организовањем праксе и стипендирањем студената, пружа велику подршку даљем развоју овог модула.

Машински факултет се убрзано мења и прилагођава новом времену, а један од примера је свакако Модул за заваривање и заварене конструкције, рекао је, поздрављајући бројне званице, декан МФ, проф. др Радивоје Митровић. Према његовим речима, Модул за ЗЗК представља један од најбоље организованих студијских програма на МФ, о чему говори и успех дипломаца који су се већ потврдили у пракси.   Машински факултет је до скора имао јединствене основне академске студије у трајању три године, а сада има и студијски програм Информационе технологије у машинству на који ће бити уписано 60 бруцоша. Поред основних, додао је, на МФ постоје и двогодишње мастер академске студије на којима се студенти могу определити за један од 21 смера, а такође постоје и докторске студије.  Студијским програмима  обуваћен је читав спектар релеватних друштвених проблема и у томе је предност Машинског факултета, закључио је  професор Митровић.

Скуп је поздравио и господин Зоран Николић, представник Месер Техногаса, који се осврнуо на активности те компаније која је у великој мери помогла формирање Модула за заваривање и заварене конструкције на МФ, као и и увођење нових смерова у средње техничке школе у– машинског техничара за репартауру и бравара заваривача. То био важан корак и за привреду којој недостаје заваривачки када, али и за образовани систем у Србији, јер смо створили простор за формирање квалитетније базе средњошколаца који су већ припремљени за машинство, нагласио је господин Николић.

Током радног дела свечаности одржана су интересантна предавања на различите теме у области заваривања и заварених конструкција. Представница Месер Кастолин-а Едит Плесинг говорила је на тему „High performance, antiaging coatings against abrasion and erosion“. Гордана Митровић из Завода за унапређивање образовања и васпитања РС говорила је на тему „Репаратура у дуалном образовању“.  О примени Design of Eyperiments на репарацију система убрзигавања говорио је Дејан Јанковић из компаније „Tehnomotive“. Представљен је и рад „Репарација машинских делова у циљу враћања радних способности“, др Дракчета Танасковића, Бранислава Ђорђевића и проф. др Марка Ракина, а о утицају трокомпонентних гасних смеша на количину депозита приликом заваривања конструкционих челика, говорио је Бојан Павловић из компаније Steeltec.

Велику пажљу привукли су и радови студената докторских и мастер студија на Машинском факултету. „Експериментално заваривање трењем са мешањем Т-спојева од легуре алуминијума“ – рад који потписују Андријана Ђурђевић, Александар Живковић, Срђан Тадић и проф. др Александар Седмак и „Примена заваривања у производњи делова за термоелектране“ – рад Ђорђа Ђуричића и проф. др Гордане Бакић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.