Обласно такмичење средњих стручних школа: База будућих инжењера!

Обласно такмичење у статици, компјутерског графици и 3Д моделовању је, које је у среду одржано на Машинском факултету у Београду, потврдило је ранија искуства, да су студије машинства логичан наставак школовања за већину талентованих ученика средњих стручних школа. За саме учеснике, такмичење је била прилика да се ближе информишу о факултету, организацији студија и научним областима у којима се виде у будућности.

Најбоља у статици, Симона Јанковић, ученица Ваздухопловне академије из Београда, веома је задовољна организациом такмичења, као и освојеним првим местом. Жеља јој је да постане пилот, због чега ће покушати да упише Ваздухопловну академију у Вршцу. Првопласирани у компјутерској графици Иван Љујић, такође је ученик Ваздухопловне академије. Још увек се није одлучио који ће факултет да упише, али га интересују техничко-технолошке науке. Уколико се одлучи за Машински факултет свакако би се определио за ваздухопловно инжењерство.  Прво место у 3Д моделовању припало је Николи Дамјановићу, ученику Техничке школе Нови Београд.

На овогодишњем регионалном такмичењу учествовали су ученици из 16 машинских и техничких школа са територије града Београда.  Такмичење је пре свега прилика да ученици покажу и провере стечено знање, али и добар начин да се усмере ка Машинском факултету, који је логичан след њиховог даљег школовања, изјавила је за сајт МФ Бојана Стевановић, директорка Машинске школе „Радоје Дакић“ из Раковице, која је организатор овогодишњег такмичења. Захваливши се тиму МФ на помоћи у организацији и реализацији такмичења, наша саговорница је изразила уверење да је интерес и Машинског факултета да међу будућим студентима, осим гимназијалаца,  буду и ученици средњих стручних школа , како је навела, имају значајна знања из стручних предмета.

На свечаности проглашења победника, ученике и њихове наставнике поздравили су декан МФ, проф. др Радивоје Митровић и проф. др Марко Милош, председник Комисије за маркетинг МФ.

Изразивши очекивање да ће већина талентовних ђака наставити школовање на Машинском факултету, проф. Митровић је информисао пристуне о студијским програмима који се реализују кроз освновне, мастер и докторске студије. Такође, додао је, на МФ постоји 21 смер – од оних фундаменталних, попут производног машинства  до потпуно нових смерова као што су биомедицинско инжењерство, дизајн у машинству, МИТ и сл. При крају је и акредитација новог студијског програма на ОАС – Информационе технологије у машинству, тако да ће од јесени Машински факутет бити четврта високошколска установа на Универзитету у Београду која у свом програму има ИТ, истакао је проф. Митровић.

Говорећи о условима уписа на Машински факултет проф. Марко Милош саопштио је учесницима ексклузивну информацију да ће  пријемни испит, који се иначе састоји из квалификационог испита из математике,  бити одржан 28. јуна.

На презентацији,  коју је припремио тим Комисије за маркетинг, средњошклци су имали прилику да се информишу о свему што их интересује о студијским програмима и организацији наставе на Машинском факултету. О студентским пројектима говорила је Миљана Стојановић, вођа Формула Студент Тима за сезону 2018. Она је представила   „Друмску стрелу“ –  пројекат у којем студенти МФ, заједно са колегама са других технихчких факултета, самостално развијају и праве тркачко возило са којим учествују на престижном светском такмичењу младих инжењера Формула Студент.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.