Ову харфу не свирају анђели – Ново издање МФ  

„Ову харфу не свирају анђели – Напредак у Теслиној технологији“, назив је књиге која је у четвртак представљена на Машинском факултету у Београду. Реч је о наслову америчких аутора др Николаса Бегича и Џин Менинг о Теслином патенту који је, супротно његовим хуманистичким визијама науке, довео до развоја технологија нове генерације оружја за геофизичко, климатско и психолошко ратовање. У том смислу дело представља апел светској јавности да се стане на пут даљој злоупотреби научних достигнућа за војне технологије.

Ово је  друга књига о Тесли и његовом раду у издању Машинског факултета у Београду, рекао је декан МФ, проф. др Радивоје Митровић, напомињући да је Никола Тесла у бити био машински инжењер, о чему говори и велики опус његовог стваралаштва и патената у области машинског инжењерства. Књигу ћемо као и до сада бесплатно поделити студентима МФ као подстицај за научноистраживачки рад и развој нових идеја, али и за размишљање о могућим злоупотребама науке, нагласио је  проф. Митровић.

Књига је, како је истакнуто, инспирисана постављањем великог радарско-антенског постројења на Аљасци 80-тих година прошлог века, ради изучавања поларне светлости и радио комуникација. Наравно, реч је о контроверзном пројекту ХАРП, што је скраћеница за Високофреквентивни Аурорални Активни Истраживачки Програм. Аутори фактографски износе податке о вишегодишњим експериментима чији је циљ реализација пројекта и употреба радиофреквентних технологија за вештачку стимулацију јоносфере, атмосфере и геосфере. Односно, за стварање нових врста наоружања којима се може утицати на тектонске процесе, климу, али и људску психу.

На принципима који се помињу у пројекту ХААРП, пре више деценија радио је један од највећих светских умова из области електрицитета – Никола Тесла. Зато, помињање Николе Тесле у другом делу наслова није случајно. Технологија која омогућава да се енергија путем радиофреквентних таласа шаље у  јоносферу око Земље развијена је управо на основу његових  открића.  Проблем је, како се наводи, што тај развој не прати и Теслине моралне не погледе на злоупотребе научних открића у војне сврхе.

Тесла је  истраживања напустио кад је током експеримената направио поремећај у јоносфери, који је довео до катастрофалног спаљивања 40 хиљда квадратних километара простора Тунгуске. То је званични податак који можете пронаћи у руским изворима, нагласио је проф. др Момчило Милиновић, експерт за системе наоружања и један од рецензената издања на српском језику.

Антенско постројење „Харп“ на Аљасци је у међувремену искључено, јер је систем превазиђен још крајем 20. века. Међутим, двадесет први век се није одрекао ниједног од постављених технолошких циљева због којих је ХАРП саграђен. Шта више, развијене су нове технологије сличне намене, усавршене и знатно мањих димензија. Нови ХАРП већ је у потреби у САД, Русији, Немачкој, Великој Британији, Француској, Кини, истакнуто је на промоцији.

Књига је изузетно актуелна и у светлу последњих ратних сукоба, посебно  у Сирији, које већ по правилу прате и неке наизглед природне катастрофе, истакао је уредник издања Владимир Давидовић. Он поред геофизичког и климатског деловања новог оружја, посебно истиче његов кортикални аспект, цитирајући једног војног стручњака: „Шта ћете да радите с вашим ракетама и авионима, ако ја могу да им успавам посаду“.

Употреба радиофрекветних таласа на људску психу уједно је и најспорније питање у овој књизи. Иако покушај развоја такве технологије делује као начуна фантастика поставља се питање морала целог човечанства, па и морала ратовања.

Промоцији књиге „Ову харфу не свирају анђели – Напредак у Теслиној технологији“ присуствовали су и министри вера и заштите животне средине у Влади РС, велики број чланова САНУ и професора Београдског универзитета.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.