Научни скуп: Електрична возила и инфраструктура за електрична возила

“Електрична возила и инфраструктура за електрична возила” назив је научно-стручног скупа који је одржан у оквиру овогодишњег Сајма аутомобила – ДДОР БГ Car Show 06, најрепрезентативнијег регионалног догађаја у области ауто индустрије. Учесници скупа, који су организовали Машински факултет у Београду, Центар за електрична и хибридна возила ЦЕХ-В и Српска асоцијација Увозника возила и резервних делова, акценат су ставили на тренутно стање и перспективе развоја у овој области.

Говорећи о овој теми, представници Машинског факултета подсетили су да је још пре 35 година на Катедри за моторна возила реализован пројекат електричног аутобуса за ФАП, а затим и  електрични Заставин комби, доставно возило ТАМ на електрични погон и сл.

Асистенти  Машинског факултета др Урош Ковачевић, Дарко Станојевић и Милош Васић представили су нови пројекат електричних возила на коме тренутно раде истраживачи Модула за моторна возила, електротехнику и информационе технологије. Према њиховим речима фокус је поново на електричним аутобусима, али и на суперкондензаторима, пуњачима за суперкондензаторе, експлоатацији и одржавању таквих аутобуса и развоју инфраструктуре и логистике ( прикључење на мрежу, покретни пуњачи, организација и макротехнологија одржавања, готовост возног парка, поузданост и ризик, трошкови и др.).

Такође, како је речено, Машински Факултет, за потребе Института за истраживања и пројектовања у привреди (иипп), а под покровитељством и уз финансијску подршку Фонда за иновациону делатност  управо завршава Студију изводљивости примене електро возила у организованим возним парковима. Сагледавају се предности и недостаци у техничко-експлоатационим параметрима рада возила на електрични погон у оквирима организованих  возних паркова као што су јавна предузећа, дистрибутивни центри и слично. У плану је и израда студије Ецо Дривинг-а и анализа увођења електричних возила за компанију НЕЛТ.

Инче, асистенти др Урош Ковачевић, Дарко Станојевић и Милош Васић учествоваће од 9. до 13. априла на Electric Vehicles Europe 2018 у Берлину. Утиске са скупа пренеће на предстојећем Maintenanceforum.net, који ће се у организацији Машинског факултета одржати од 24. до 26. маја у Београду.

О перспективама развоја електричних возила и пратеће инфраструктуре у Србији  на скупу су говорили и директор  ГСП Београд Жељко Милковић,  председник Српске асоцијације увозника возила др Милош Петровић, представници Привредне коморе Србије и др.

Овогодишњи сајам аутомобила отворио је министар заштите животне средине РС Горан Триван. Изражавајући задовољство што Сајам аутомобила први пут отвара неко ко се бави екологијом, министар је рекао да је то јасан знак да се у овој области нешто битно мења:

За разлику од света, у коме се много тога већ променило, питање је којом брзином теку промене у Србији, али смо бар на добром путу. Иако за светом каснимо бар 25 година, охрабрује чињеница да држимо до аутомобилске индустрије, али и да имамо од кога да научимо ако само „погледамо преко ограде“. Немамо избора, морамо да се уклопимо у ново време, али аутомобили морају да буду еколошки прихватљиви, рекао је Триван. Напомињући да електрични или хибридни аутомобили представљају будућност и да касне сви они који то нису схватили, Горан Триван је рекао да ће Министарство на чијем је челу размотрити начине да се помогне овом сегменту аутомобилске индустрије.

Под слоганом “Главни у граду” овогодишњи Сајам аутомобила окупио је 306 излагача из двадесетак земаља, представио 34 аутомобилска бренда са 41 премијером или сасвим новим моделом аутомобила, које је водећа светска продукција лансирала у протеклих годину дана.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.