Дан Св. Саве на МФ:  У знаку најбоље књиге за 2017.г.

Годишња награда Машинског факултета за најбољу књигу у  2017. години, свечано је уручена аутору, др Ивану Божићу за књигу  „Хидрауличне турбине – Практични примери са изводима из теорије“. Поводом Дана Светог Саве, Машински факултет сваке године додељује награду за најбољу књигу у протеклој календарској години, чији су аутори са МФ, а издавач сам Факултет или друга издавачка кућа у земљи или иностранству. Награду је уручио декан МФ, проф. др Радивоје Митровић, a o књизи је говорио један од рецензената, проф. др Милош Недељковић.

Ова награда ми, заиста, много значи и за мене има троструки значај, изјавио је  у разговору за сајт МФ, др Божић. Први и основни значај, према његовим речима, лежи у чињеници, да се књига са овом тематиком, на српском говорном подручју, појавила, први пут, након више од седам деценија. С друге стране, наставио је, ово признање представља и породични успех. Аутор, који на потпупно савремен начин, обрађује тему, о којој, дуги низ година, нико није писао, мора бити спреман на велика лична одрицања. У том смислу, подршка породице је од кључног значаја. На крају, додао је др Божић, награда представља и лични успех, као признање за рад и труд самог аутора.

Књига „Хидрауличне турбине – Практични примери са изводима из теорије“, према речима нашег саговорника,  настала је из потребе да се надомести недостатак оваквих издања у домаћој уџбеничкој и стручној литератури. Књига је намењена првенствено студентима мастер студија Модула за хидроенергетику Машинског факултета Универзитета у Београду, али и студентима других техничких факултета, као и инжењерима који се у свом раду сусрећу са пројектовањем и применом различитих типова хидрауличних турбина и хидроенергетских постројења. О томе колико је стручној јавности недостајала литература из ове области најбоље говори податак, да се књига увелико налази у наставном процесу на другим универзитетима у Србији и региону.

Рад на књизи, према речима др Божића,  био је велики лични и професионални изазов. Ова област није млада. Хидроелектране су познате више од сто година, а последња збирка решених задатака на тему само хидрауличних турбина објављена је на српском језику, давне, 1939. године. Реч је о књизи инжењера Симеона Керечког, универзитетског асистента,  у којој су, кроз брижљиво сакупљене примере, представљена тадашња искуства у примени Пелтон, Франсис и Каплан турбина. Од тада, вишедеценијска примена ових и других типова хидрауличних турбина, њихов континуирани развој, бројна истраживања и експанзија коришћења довели су до нових научно- стручних сазнања и ажурирања техничких стандарда из ове области. Самим тим, додао је,  наметнула се потреба и за одговарајућом стручном литературом.

На збирку инжењера Керечког наишао је сасвим случајно, истражујући шта је протеклих година на тему хидауличних турбина објављено код нас. Та књига, као и начин на који је размишљао аутор, били су драгоцени путоказ, на који начин да своје теоријско знање, које ми пренео проф. Мирослав Бенишек и практично искуство које сам стицао у експлоатацији и ревитализацији хидроелектрана, објединим и преточим  у литературу у којој ће се, кроз практичне примере, функционално резимирати и осавременити поменута област, истакао је др Божић.

Конципирајући књигу, проф. Божић је сваком типу турбине посветио засебно поглавље, које започиње историјатом. Према његовим речима, читаоцу се, на тај начин, нуди могућност да користи оне делове књиге који су му посебно интересантни, независно од других поглавља. А о томе шта за студенте представља ова књига, наш саговорник каже:  „Оно што су ми честитајући и сами рекли. Да се захваљују, јер после дуго времена, имају помоћни уџбеник из којег могу без проблема да самостално уче.

Иако књига носи наслов  Хидрауличне турбине, она по свом садржају, обухвата тематику још два предмета које наш саговорник предаје. Реч је о предметима – Хидроенергетска постројења и опрема и Обновљиви извори енергије – мале хидроелектране.  У фокусу књиге су хидрауличне турбине као хидрауличне турбомашине, што је само по себи, по мишљењу нашег саговорника, незахвално ако се изостави сагледавање њихове улоге у припадајућем хидроенергетском постројењу. С друге стране, трендови коришћења малих хидропотенцијала изискивали су и посебну анализу Архимед, хидрокинетичких и турго турбина, истакао је на крају др Иван Божић.

**************************

Још једна у низу књига које пишу историју развоја МФ

Машински факултет већ дуги низ година негује традицију да у оквиру обележавања Дана Светог Саве награди најбоље издање у области машинства, истакао је професор Митровић на свечаности доделе награде за најбољу књигу. Ове године, додао је он, одлуком већине чланова Научно-наставног већа МФ признање је добила књига „Хидрауличне турбине“ др Ивана Божића, који се на тај начин придружује плејади аутора који су добили признање и ушли у историју развоја Машинског факултета. Честитајући студентима и запосленима школску славу, проф. Митровић се осврнуо, не само на просветитељску,него и на државотворну улогу Св. Саве, првог српског архиепископа, утемељивача српске дипломатије и законодавства.

Законоправило, најважнији државни, црквени, правни, историјски и књижевни рукопис српског народа,  формулисано је по угледу на законе најразвијенијих земаља тог добра, али је Св. Сава  његове одредбе прилагодио потребама новоуспостављене српске државе и цркве. С тим у вези, истакао је, ово је порука,  пре свега за младе колеге, који ће бити у прилици да путују по свету и сагледају како боље организовани део данашње цивилизације функционише. Њихов задатак је, не само да уоче, него и да покушају да та позитивна искуства имплементирају у нашу стварност и на тај начин допринесу далјем развоју Србије, закључио је проф. Митровић.

О значaју награђене књиге говорио је један од рецензената,  проф. др Милош Недељковић. Књига, колеге Ивана Божића је заиста новина на  Катедри за хидрауличне машине и енергетске системе. Дуги низ година није било збирке задатака из области хидрауличних турбина, а о томе најбоље говори сам аутор који је у предговору навео податак да је последња књига у овој области написана 1939. године.  У том смислу, нагласио је,  књига др Ивана Божића представља нови допринос у области хидрауличних турбина. С обзиром да о овој области не постоји довољна литература, уверeн сам да ова збирка задатака превазилази оквире уџбеничке литературе и да ће изазвати велики интерес и код стручне јавности, закључио је проф. др Милош Недељковић.

Присутне је поздравила и проф. др Милица Мојовић, редовни проф МФ у пензији, која је по мишљењу великог броја колега,  један од заштитника школске славе Св. Саве на Машинском факултету, још од времена када није било популарно обележавати тај празник. Проф. Мојовић, деценијама у назад, тачније од 1956. године, за  Дан Св. Саве  спрема и доноси жито на МФ. Њена  племенитост и духовност, коју је унела од првог обележавња овог празника, по мишљењу већине, свакако ће обележити једно време у развоју Машинског факултета.

(Извор: Машински факултет)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.