Главне поруке 22. MHCL Конференцфије

Београд је почетком октобра био центар светске истраживачке елите у области интерлогистике, логистике И машина за механизацију, а Машински факултет домаћин једног од најзначајнијег међународних скупова у тој области -XXII International Conference on Material Handling, Constructions and Logistics – MHCL 2017. У раду конференције, учествовали су водећи истраживачи из Србије и још 14 земаља – Аустрије, Немачке, Холандије, Данске, Италије, Пољске, Грчке, Турске, Алжира, Кине, Вијетнама и земаља из региона.

Од 4. до 6. октобра, колико је скуп трајао, представљено је више од 50 радова, од којих су шест по позиву. Фокус је био на неколико тема које су разматране кроз пет одвојених сесија – транспортне машине прекидног и непрекидног дејства, рударске и грађевинске машине, логистички и интралогистички системи, инжењерски дизајн, као и логистика у лукама.

Сумирајући резултате конференције, коју је оценио веома успешном, проф. др Ненад Зрнић са Машинског факултета у Београду, посебно је издвојио предавања по позиву шест водећих светских експерата у области интерлогистике И логистке. Реч је о радовима у којима су решења одређених проблема представљена кроз актуелна истраживања, рекао је проф. Зрнић.

Он се посебно осврнуо на предавања проф. Јоханеса Фотнера за Техничког универзитета у Минхену И проф. Каи Фурманса са Техничког универзитета из Карлсруеа, који су, говорећи о новим достигнућима у области складиштења, интралогистике и лостике у контексту Индустрије 4.0, представили своја искуства у пројектима нових монтажних линија које су радили за БМW. Према речима нашег саговорника, та предавања су посебно интересантна за нашу земљу, јер су у уској вези са тенденцијама И активностима које је на тему новог индустријског развоја Србије иницирао Машински факултет.

Велика посећеност свих предавања, као и општа оцена учесника да је скуп одлично организован, а Машински факултет и Град Београд добри домачини, најбоље говоре о успеху конференције. Велики број учесника, у првом реду из Немачке, исказао је жељу да поново дођу на неки од наредних скупова, а то је веома важно не само за промоцију Машинског факултета као научноистраживачке институције, него и за Град Београд и Србију у целини, нагласио је професор Зрнић.

Сви презентовани радови одштампани су у Зборнику конференције, чији је издавач Машински факултет. Захтеви да се та публикација достави Националној библиотеци Немачке за науку и технологију у Хановеру и другим научноистраживачким институцијама у осталим европским државама, такође говоре о великом међународном значају конференције.

Иначе, прва конференција, под називом “Транспорт у индустрији”, одржана је давне 1976. године, а од 2012. скуп сваке друге године наизменично, у Београду и Бечу, организују Катедра за механизацију МФ и Институт за инжењерски дизајн и техничку логистику Техничког универзитета у Бечу. Наредна конференција биће одржана на јесен 2019. године у Бечу.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.