Гост МФ: Проф. др Дарко Кнежевић, декан Машинског факултета у Бања Луци

“Хидраулични флуид као компонента у уљном хидрауличном систему”, назив је веома занимљивог предавања које је на Машинском факултету у Београду, одржао проф. др Дарко Кнежевић, декан МФ у Бања Луци. Представљајући резултате истраживања у овој области, на један, пре свега, популаран начин, он је указао на зависност правилног функционисања хидралучних система од физичких и хемијских карактеристика флуида. У овом случају акценат је стављен хидраулично уље – главну компоненту великих хидрауличних система, попут хидрауличних преса, багера и других мобилних машина. Током предавања, професор Кнежевић се посебно осврнуо на могућности унапређења сарадње два факултета у области образовања и научноистраживачког рада, о чему је говорио и у разговору за сајт МФ.

Машински факултет из Бања Луке има дугогодишњу успешну сарадњу са МФ у Београду, рекао је професор Кнежевић. Међутим, та сарадња је до сада била једносмерна и углавном је подразумевала стручну и научну подршку Машинског факултета у Београду бањалучком факултету. Последњих година МФ у Бања Луци је, према речима нашег саговорника, доста тога урадио на опремању својих лабораторија и унапређењу наставе. Посебно су поносни на Лабораторију за хидраулику и пнеуматику која је опремљена најсавременијом дидактичком опремом, опремом за мерење физичких величина у хидраулици, симулационим софтверима и др.

У задње три, четири године уложили смо око пет милиона КМ у лабораторијску опрему, што је негде око 2,5 милиона еура. То је најсавременија опрема за испитивање компоненти хидрауличних система и пнеуматику која тренутно постоји. Што је најважније студенти имају прилику да своја теоријска знања развију кроз праксу. Могу да направе хидраулични систем, повежу компоненте и виде практично како то све фукционише – у рачунару помоћу симулационих софтвера и у реалном времену. У том смислу, отворен је простор да се, кроз размену студената И наставника, размену знања И заједничке истраживачке пројекте, успостави чвршћа, двосмерна сарадња између наша два факултета, нагласио је професор Кнежевић.

Када је реч о регионалној научној сарадњи, наш саговорник је рекао да је она изузетно важна, јер може бити велики подстицај за развој целог региона. У том смислу, посебно је важно јачање међууниверзитетске сарадње, кроз размену знања и заједничке развојне пројекте. Једном речју, то је “ветар у леђа” да као регион даље напредујемо, закључио је професор Кнежевић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.