Ђорђе Вуковић: ЦЕРН је шанса за домаћу индустрију

foto: Twitter (CERN)

Сарадња Србије са Европским центром за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) је постицај за развој домаће науке, али отвара и велике могућности за српску индустрију, рекао је у разговору са сајт МФ, дипл. инг. Машинства Ђорђе Вуковић. Господин Вуковић је недавно именован за Industrial Liaison Officer (ILO) for CERN from Serbia, односно  особу за контакт и индустријско повезивање Србије са ЦЕРН-ом.

ЦЕРН је град у граду. Индустријско постројење које се простире на 200 ха. Са својим чланицама, малим и великим земљама, 10 хиљада научника, инжењера, техничара, нуди много начина за упошљавање домаће индустрије. Постоји читава лепеза производа и услуга које Србија може да пружи ЦЕРН-у. Почевши од грађевинарства, преко машинске индустрије, електронске индустрије до специфичних производа као што су каблови и алумнијумски производи. Све су то области у којима би српска индустрија могла да оствари неку економску добит, наглашава господин Вуковић.

С друге стране, наводи он, сарадња домаће привреде са ЦЕРН-ом омогућила би Србији да држи корак са техничко-технолошким развојем у свету. Као што тим наших научника заједно са истраживачима из целог света унапређује науку, тако би и домаћа индустрија требало више да се укључи и то подржи. Српска индустрија има шансу да учествује на бројним тендерима једнако као и било која земља чланица ЦЕРН-а. На тај начин Србији се пружа могућност да поврати више од новца који је на име чланарине уложила из буџета, а наше компаније могле би да уђу у заједницу оних које раде са ЦЕРН-ом, што им отвара врата ка светском тржишту.

Бенефити сарадње Србије са ЦЕРН-ом су, према речима нашег саговорника, вишеструки. ЦЕРН је организација која развија искључиво мирондопске технологије и карактерише је транспарентност у раду, што значи да су научна октрића доступна свима. По својој дефиницији то је организација за пружање трансфера технологија, а Србија као чланица има приступ одељењу које се искључиво тиме бави. Значи, имамо приступ најсавременијој технологији као што су вакуумске технологије, технологије високе проводљивости, високих температура, ниских температура и других технологија које представљају сам врх техничко-технолошког развоја у свету. А то треба и да искористимо, поручио је на крају господин Вуковић.

foto: Twitter (CERN)

Научници из Србије у ЦЕРН-у учествују у три пројекта. Један тим је укључен у рад међународних колаборација ATLAS i CMS, други у експерименте ACE i NA61, а трећи је активан у оквиру компјутерског пројекта ГРИД.

Домаћа индустрија је последњих година била укључена у неколико послова у оквиру ЦЕРН-ових пројеката. „Застава алати“ из Крагујевца је произвела 120 хидрауличних конектора за експеримент CMS, “Lola Corporation из Железника и „Kryooprema“ из Београда испоручили су два челична заштитна диска и ослонце за предње заштитне дискове за експеримент ATLAS, а једна компанија  из Горњег Милановца је израдила приступне платформе за експеримент CMS.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.