Дуално образовање у функцији развоја привреде

фото: ПКС

Закон о дуалном образовању ускоро би требало да се нађе на јавној расправи, најавио је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић на отварању конференције “Дуално образовање у функцији ефикаснијег тржишта рада” у Привредној комори Србије.

Министар је подсетио да је пре пет месеци направљен добар Акциони план који се, између осталог, односи и на  увођење дуалног образовања у законске оквире. “Развој привреде је у експанзији, а развој дуалног образовања га прати. Претходни период обележио је интензиван рад на терену, током којег су представници Министарства, Привредне коморе Србије и локалних самоуправама интензивно радили на плану уписа у средње школе за  наредну школску годину, који ће се разликовати од досадашњег и биће у складу са потребама привреде“, истакао је министар. Према његовим речима Закон о дуалном образовању је у тесној вези са Законом о средњем образовању и Законом о високом образовању, а оптимизам уливају информације са терена, односно интересовање компанија и школа. Министар је поручио да ће се радити и на формирању што више научно-технолошких паркова, попут оног у Београду, како би се и у другим деловима земље формриле старт ап комапније, а иновације добиле на значају.

„Увођење система образовања који је усклађен са тржиштем рада у млађим годинама доноси двоструку добит – предузећа добијају стручне кадрове, а млади перспективу за рад“, рекао је државни секретар за образовање, истраживање и иновације Швајцарске Мауро дел Амброђио. Према његовим речима, у Швајцарској је Уставом предвиђено да академски пут и стручно орбазовање имају исту вредност. “Економска конкурентност се постиже захваљујући добром образовању, како дуалног, тако и квалитетног универзитетског, нагласио је Дел Амброђио. Он је истакао да је дуално образовање важан фактор успеха привреде, наводећи да се 67 одсто младих у Швајцарској опредељује за дуално образовање. Како је рекао, систем стручног образовања може значајно да допринесе смањењу незапослености, посебно младих, али и повећању конкурентности и иновативности привреде. „Систем образовања не може да се копира, али уверен сам да ће Србија наћи свој пут да уведе свој систем стручног образовања, закључио је дел Амброђио.

Председник ПКС Марко Чадеж истакао је да је Влада Србије као један од приоритета поставила управо увођење дуалног система образовања и да је на томе до сада урађено много урађено. Истакао је да дуално образовање из експерименталне фазе полако улази у редовни систем образовања, који би требало да заживи од нове школске године. Да би до тога дошло, додао је Чадеж, наредни корак је нови регулаторни оквир, истакавши да ПКС са Министарством просвете и другим партнерима већ неколико недеља интензивно ради на томе. Захваливши ресорном министру на подршци, Чадеж је подвукао да је у за последњих пет месеци урађено више него за претходних годину и по дана.

На крају конференције обратио се и премијер Србије Александар Вучић истакавши да дуално образовање значи суштинску дубинску и стратешку промену Србије, нашег начина размишљања и наше будућности. „Србија ће у наредне три године  имати раст од 3,5 до 4 одсто, али да би тај раст био одржив морамо да реформишемо образовање и да филозофију дипломе заменимо филозофијом рада“, поручио је премијер.

Скуп у Привредној комори Србије окупио је  велики број представника просвете, привреде и надлежних институција с циљем јачања сарадње у области дуалног образовања Србије и Швајцарске.

(Извор: Агенције)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.