Споразум о сарадњи са Анхуи универзитетом за технологију НР Кине

Споразум о научној сарадњи између Универзитета у Београду и престижног кинеског Анхуи Универзитета за технологију, биће свечано потписан у понедељак, 19. децембра у згради Ректората БУ. Споразум ће, у присуству представника Министарства просвете, науке и технолошког развоја РС и Амбасаде НР Кине у Београду, потписати ректор БУ, професор др Владимир Бумбаширевић и потпредседник (проректор) Анхуи Универзитета, професор др Wei Xianwen.

Споразум о научној сарадњи два универзитета, чији је иницијатор Машински факултет у Београду, омогућава, између осталог, размену студената и наставног особља, успостављање заједничких  програма на мастер и докторским студијама, али и покретање заједничких научно-истраживачких пројеката у обостраном интересу.

Пре свечане церемоније потписивања споразума, четворочлану делегацију Анхуи Универзитета, на челу са професором Wei Xianwen, примиће ректор БУ, проф. др Владимир Бубаширевић и проректор за науку БУ, проф. др Иванка Поповић. Након церемоније, гости из Кине посетиће Машински факултет у Београду, где ће их примити декан, проф. др Радивоје Митровић са сарадницима. У уторак, другог дана посете, угледне професоре примиће државни секретар у  Министарству просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Владимир Поповић. Истог дана  планиран је и радни састанак са Академијом инжењерских наука Србије (АИНС), која већ има успостављену сарадњу са Кинеском академијом инжењерских наука (CAE).

Иначе, делегација Анхуи Универзитета за технологију НР Кине долази у вишедневну радну посету Србији, током које ће бити речи о активностима за успостављање конкретне сарадње на билатералним истраживачко-развојним пројектима, посебно у области нових производних технологија и фокусом на интеракцију са индустријом, размени студената докторских студија, и такодје, о иницијативама за успостављање заједничке истраживачко-развојне јединице – Joint Center of Competence for Robotics and Cyber-Physical Manufacturing Systems, на чијем конципирању заједнички раде Машински факултет и Институт Михајло Пупин из Београда. Домаћин гостију из Кине је Лабораторија за кибернетику и мехатронске системе Катедре за производно машинство (CMSysLab).

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.