Владета Јеротић: О националном и религијском идентитету

v-jerotic-2За предавање академика Владете Јеротића на Машинском факултету у Београду, у понедељак увече, тражило се место више. Наш истакнути академик је, на себи својствен начин, указао на важност очувања и даљег развоја националног и религијског идентитета, што је и била тема предавања.

Само јачањем нацоналног и религијског идентитета, неговањем љубави према Србији и свом народу, што укључује толеранцију и уважавање других, долазимо до свести о себи и можемо да идемо напред, нагласио је Јеротић. Национални и религијски идентитет, како је рекао, требало би да се развијају паралелно.

Ако немамо довољно религијског идентитета, национални порасте до фанатизма. С тим у вези, он је указао на разлике у значењу појмова као што су патиотизам, национализам и шовинизам. Патриота воли своју земљу и зна вредности цркве и хришћанства. Национализам може бити позитиван или негативан, односно ближи патриотизму или шовинизму. Међутим, шовинства истиче само своју земљу и религију и не признаје ништа друго, а то није добро, истакао је Јеротић.

v-jerotic-1Према његовим речима није могуће развијати идентитет ни код појединца, нити у народу ако у његовом развоју преовалађује егоцентризам или равнодушност. Породица је темељ на којем се гради иденитет појединца. Ако породица није стабилна, дете нема поверење у родитеље, а самим тим нема ни чврстог идентитета. Исто важи и када је реч о националном идентитету. С тим у вези, осврнуо се на кризу европског хуманизма, који је био утемељен на хришћанској религији и традицији.

Говорећи о улози хрићанства у достизању духовног мира посебно се осврнуо на речи владике Николаја Велимировића, да је једина права револуција, она хришћанска која нас подстиче да се мењамо изнутра.

Академику Јеротићу, добродошлицу је пожело декан Машинског факултета, професор др Радивоје Митровић. Важно је што студенти иницијрају теме и предавања, јер на тај начин показују да будуће младе инжењере, осим проблема конструкција, прорачуна, деформација и др., интересују и питања идентитета и смисла живота. С друге стране, ми који се бавимо техником, морамо технику да ставимо у функцију човека, смисла његовог  битисања и чинити све да тај наш живот буде лепши и смисленији, истакао је професор Митровић.

Предавање академика Јеротића организовали су Студентски парламент Машинског факултета, Студентска иницијатива „Негујмо културу“ и Задужбина Владете Јеротића.

 

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.