Отворен Центар за енергетску ефикасност

centar-otvСрбија треба да ствара озбиљне претпоставке за своју енергетску будућност, јер је уштеда енергије значајнија од нових енергетских објеката, поручио је министар за рударство и енергетику Александар Антић, на отварању Центра за енергетску ефикасност на Машинском факултету у Београду.

Центар је део Пројекта „Помоћ за унапређивање система енергетског менаџмента у свим секторима потрошње енергије у Републици Србији”, а који од краја 2013. године заједно реализују Министарство рударства и енергетике и Јапанска агенција за међународну сарадњу (Јапан Интернатионал Цооператион Агенцy – ЈИЦА).

Влада Србије и читаво друштво, рекао је министар Антић, имају велику обавезу да се генерације које долазе понашају далеко одговорније према енергији. Србија се тренутно налази у врху земаља које неефикасно користе енергију и с тим мора да се стане, истакао је министар.

Подсетивши да се Србија обавезала да до 2018. године смањи укупну потрошњу енергије за десет одсто, Антић је нагласио да је протеклих година остварена уштеда од скоро шест одсто. Влада Србије улаже велике напоре у енергетску ефикасност и уверен сам да ћемо преузете обавезе и остварити.

Наше друштво, додао је, и укупан енергетски сектор може да напредује само ако направимо синергију између владе, енергетског сектора и универзитета. Енергетски менаџери, који ће бити обучавани у новом центру, је нешто што ће морати да уведу не само индустрија, него и локалне самоуправе и други велики потрошачи, поручио је министар енергетике Александар Антић.

Декан Машинског факултета проф. др Радивоје Митровић захвалио је Влади Србије што је препознала важност рационалног газдовања ограниченим енергетским ресурсима и у тај процес укључила и интелектуалне ресурсе Србије, попут Машинског факултета у Београду.

Уверен сам да ћемо у наредном периоду кроз један посвећен рад остварити постављене амбиције и у троуглу – држава, привреда и образовање – остварити сјајне резултате, истакао је професор Митровић. Он се посебно се захвалио и Влади Јапана на пруженој помоћи у отварању Центра који је, како је рекао, важан допринос повећању енергетске ефикасности Србије.

Виши саветник генералног директора Јапанске организације за медјународну сарадњу Џајка (Јица) Хиреуки Хајаши казао је да је та организација пружила Србији техничку помоћ и да је Центар завршен пре рока. Уверени смо да ће Машински факултет искористити Центар и да ће допринети изградњи капацитета за већу енергетску ефикасност, казао је Хајаши. Консултант пројекта Јасуши Кавана је навео да је обучено десет инструктора на Машинском факултету који би до јануара следеће године требало да оспособе менџере за енергетску ефикасност.

************

 

Закон о ефикасном коришћењу енергије је предвидео које организације могу да спроводе курсеве обуке за енергетске менаџере. Године 2015. Министарство рударства и енергетике објавило је јавни позив за организације које су кадровски и технички оспособљене за тај посао,  међу којима је и Машински факултет. На основу достављене документације о техничким и кадровским потенцијалима, донета је одлука да Машински факултет постане овлашћена организација, одн. Центар за обуку енергетских менаџера.

centar-2Оснивање и опремање Центра финансијски је помогла Влада Јапана. Центар је опремљен по једним компресорским и пумпним постројењем, као у парним котлом. Могу да га користе сви заинтересовани за обуку те врсте инжењера, не само у Србији, него и у земљама региона. С друге стране, додала је професорка Тодоровић, идеја је, да уз сагласност јапанске стране, у периоду када се не спроводи обука, Центар искористимо и у едукативне сврхе, односно да студентима енергетских смерова омогућимо да изводе практичне и лабораторијске вежбе.

У јуну ове године одржан је први циклус обуке из области енергетског менаџмената и то за област општинске енергетике. У току је други циклус, а према речима наше саговорнице у новембру почиње први циклус обуке за енергетске менаџере из области индустрије. За наредну годину предвиђена је реализација трећег нивоа обуке за енергетске менаџере у области зградарства, а након тога и обука за овлашћене енергетске саветнике.

*********

О пројекту

Основни циљ Пројекта – Помоћ за унапређивање система енергетског менаџмента у свим секторима потрошње енергије у Републици Србији – је да се у складу са Законом о ефикасном коришћењу енергије успостави Систем енергетског менаџмента (СЕМ), као систем организованог управљања енергијом на нивоу целе државе, у коме велики потрошачи у приватном и јавном сектору планирају и остварују уштеде енергије. Планирани циљ уштеда енергије сваког обвезника СЕМ износи најмање 1 одсто годишње.

Главни носиоци активности у раду СЕМ ће бити енергетски менаџери, лица која у својим организацијама прате начине коришћења енергије, предлажу и спроводе мере њене ефикасније употребе. Како је квалитет и ниво њиховог теоријског, а посебно практичног знања од кључне важности за успешно функционисање целог СЕМ-а, у оквиру активности на Пројекту је предвиђено и да се успостави и организација њихове обуке – Центар за енергетску ефикасност, а у склопу њега и Лабораторија за практичну обуку енергетских менаџера. Јапанска Влада, преко ЈИЦА, донацијом вредном око 700.000 долара током прошле и ове године извршила је набавку и инсталирање свих потребних инсталација и мерник инструмента у Лабораторији за њихову практичну обуку.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.