Вештина управљања каријером

kurs-1Где све могу да радим, какве послове да обављам, како да напишем радну биографију и представим се послодавцу – само су нека од питања са којима се студенти суочавају након дипломирања. Иако се, на први поглед, чини да се одговори на та питања подразумевају, врло брзо се долази до сазнања да за развој каријере нису довољни само знање и вештине стечене током студија, него и вештина доношења каријерних одлука. На Машинском факултету у Београду препознали су значај каријерног образовања за будуће машинске инжењере. У сарадњи  са Центром за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду, последње недеље октобра на факултету ће биће организован курс  “Вештина управљања каријером” – једна од вештина која је у самом центру каријерног образовања.

Циљ курса је оспособљавање студената за управљање каријером, њихово припремање за укључивање у тржиште рада, као и пружање подршке у преузимању одговорности и активне улоге у свом будућем каријерном развоју, изјавила је за сајт Машинског факултета координатор програма Ана Јанковић Баровић.

Курс је факултативан и намењен студентима завршних година основних академских или мастер академских студија. Према речима наше саговорнице, реч је о једносемсетралном курсу који је замишљен као пакет од неких осам кључних тема – планирање каријере, доношење каријерних одлука, истраживање споствених потенцијала, истраживање тржишта рада, ефикасне методе тражења посла, представљање послодавцу, састављање радне биографије… Дакле, реч је о областима које у великој мери студентима могу да олакшају прве кораке ка свету рада. На крају курса очекује их посебан догађај – умрежавање са одређеним послодавцима. То је добра прилика да студенти „из прве руке“ добију договоре на многа питања, савете, а можда да се већ тада наметну будућем послодавцу, наглашава Ана Јанковић Баровић.

Почетак курса планиран је током последње недеље октобра. Трајеће осам недеља, а настава ће се одржавати једном недељно у двочасовном термину. Програм може да похађа између 30 и 40 студената, који ће бити одабрани према утврђеним критеријумима као што је број преосталих испита, општи успех, мотивисаност и слично. На крају курса студенти добијају сертификат који издаје Универзитет у Београду. Курс се може уписати у додатак дипломи и носи адекватан број СПБ бодова. Иако, према речима наше саговорнице, то нису кумулативни бодови који улазе у састав студијског програма, они ипак представљају додатни бонус.

Курс “Вештина управљања каријером” реализован је током школске 2015/16. године на Фармацеутском и Пољопривредном факултету. Према речима Милене Вујовић, такође координатора у Центру за развој каријере, еваулације студената су јако добре и курс је добио одличне оцене. За нас као организаторе је најважнија оцена да им је курс помогао да развију проактиван став према тражењу посла и развоју каријере и да са много више поуздања гледају на будућност. Крај курса не значи крај сарадње студената са Центром за развој каријере. Студенти су увек слободни да закажу саветовање и затраже додатну подршку.

Током курса, издвојило се неколико тема. На првом месту то је истраживање тржишта рада – односно где и на којим пословима студенти након дипломирања могу да раде. Према речима Ане Јанковић Баровић, млади су недовољно информисани о тим питањима из простог разлога што не постоји неко системско решење. Управо је то један од циљева курса, како би студенти могли да формирају властите критеријуме. Од осталих тема наша саговорница издваја – представљање послодавцу, писање радне биографије и коришћење друштвених мрежа у функцији тражења посла.

Питања развоја каријере и каријерног саветовања често подразумевају и психолошки аспект, зато је Центар за развој каријере приширио делатност и на психолошко саветовање. Студенти, који завршавају факултет налазе се на једној развојној прекретници, када из улоге ђака прерастају у одраслу особу. С друге стране, бруцоши су суочени са једним обзиљнијим начином рада и учењем. У том контексту, наводи Милена Вујовић, психолошка подршка се показала веома успешном, одзив студената је добар и што је најважније задовољни су што имају коме да се обрате за помоћ.

Центар за развој каријере тренутно ради и на програму стручне праксе, који реализује у сарадњи са Министарством грађевине, саобраћаја и инфрструктуре. Програмом је предвиђено да студенти техничких факултета, међу којима и Машински факултет, током наредних годину дана, у три циклуса, обаве стручну праксу. Реч је о пракси која је обавеза и прописана студијским програмом. Програм стручне праксе биће реализован  у неком од предузећа или институција које су под надлежношћу Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, као што су Железнице Србије, Ер Србија, Путеви Србије, Контрола лета и слично.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.