Уводна предавања за боље резултате

uvodna-predavanja-1Недељу дана пре званичног почетка школске године (26. септембар) амфитеатар Машинског факултета у Београду попуњен до последњег места. Разлог су уводна предавања из математике и физике – наставних дисциплина кључних за студије машинства. То је само једна од новина које се од ове године уводе у наставни процес, а идеја је да се студентима прве године олакша праћење наставе и побољшају њихови резултати током студија. Први пут ове године Машински факултет уводи и менторство, као подршку и  мотивацију бруцошима у току прве године студија.

Први час уводних предавања одржао је декан Машинског факултета, професор др Радивоје Митровић са продеканима и наставницима математике и физике.

uvodna-predavanja-2Пожелевши бруцошима добродошлицу, професор Митровић је рекао да је један од циљева припремне наставе подизање нивоа знања стеченог током средњошколског образовања и лакши прелазак на други, виши ниво образовног процеса. Истовремено, истакао је, желимо да вас мотивишемо и мобилишемо да константним, посвећеним радом током прве године студија, али и у наредном периоду остварите властите, родитељске, али и жеље наставника, положите све испите и наставите даље. Наша жеља је да стекнете квалитетнија знања него генерације пре вас, а циљ да после завршених студија постанете инжењери који су спремни да решавају реалне проблеме у пракси, и стручњаци за којима влада велико интересовање у земљи и свету, закључио је професор Митровић.

 uvodna-predavanja-4На факултету су уверени да ће новине које се уводе у наставни процес бруцошима у великој мери помоћи, не само да лакше прате наставу, него и да у предвиђеним роковима испуне своје обавезе. Предавања из математике трајаће четири дана, док је за физику предвиђен један дан. Пожелевши студентима успех током уводних предавања, продекан за наставу, проф. др Љубодраг Тановић је рекао да је то добра прилика да се кроз консултације са наставницима математике и физике отклоне све нејасноће које постоје у вези градива. Наш циљ је подизање квалитета наставе, али и већа пролазност студената из прве у другу годину. Уколико будете савесно пратили свих 16 предвиђених часова математике и 4 часа физике и искористите уводна предавања да надоградите своје знање, уверен сам да ћете без тешкоћа положити не само математику 1 и физику, него и друге предмете, поручио је професор Тановић.

uvodna-predavanja-3Припремна настава ће се одвијати у пет смена, а предавачи на уводним предавањма, наставиће да држе наставу из математике 1 и физике у континуитету и током прве године студија. Математику ће предавати професори: др Миодраг Спалевић, редовни професор, шеф катедре за математику, др Иван Аранђеловић, редовни професор, др Слободан Радовић, редовни професор, др Александар Цветковић, др Драган Додер, доцент, др Горан Лазовић, доцент, др Александар Пејчев, доцент и др Даворка Јандрлић. Професори који ће предавати физику:  шеф катедре, професор др Зоран Трифковић, др Александра Васић Миловановић, редовни професор, др Јелена Илић, редовни професор, др Јасмина Јовановић, редовни професор, И др Вера Павловић, доцент.

uvodna-predavanja-5У име наставника математике студентима се обратио професор Миодраг Спалевић, истакавши да су предавачи изузетно квалитетни људи, математичари и програмери и да је катедра за математику на Машинском факултету једна од најачих на Београдском универзитету. Један од професора до скоро је био др Стојан Раденовић, редовни професор у пензији, чији су радови допринели да се Универзитет у Београду нађе на позицији међу 300 најбољих универзитета на чувеној Шангајској листи. Међу професорима су врсни научници и математичари као што је професор Александар Цветковић, асистент Душан Ђукић, вођа екипа младих математичара освајача медаља на међународним олимпијадама, и сам освајач медаља на светским такмичењима, као и др Александар Пејчев. Наш циљ је да и студенти Машинског факултета постану врсни математичари. Уводна предавања су, уверен сам, начин да тај циљ у догледној будућности и достигнемо, нагласио је професор Спаловић.

Школска година на Машинском факултету почиње у понедељак 26. септембра. Студенте ће тог дана на штандовима обележеним по азбучном реду сачекати индекси, студентске ИД картице, водич кроз студије и планер. Поводом почетка наставе биће одржана и Свечана академија.

(Извор: Машински факултет)

Издвајамо
Map
Bookmark the permalink.

Comments are closed.