МФорум 2016: Иновације и знања стуб индустријског развоја

MForum 2016Један од стубова конкурентности националних компанија, њиховог тржишног успеха и одрживог развоја коме Србија тежи, јесу иновације и знања, рекао је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж на отварању научно-стручног скупа „МФорум 2016” на Машинском факултету у Београду.. Због тога, додао је он, потребно је да науку и истраживање ставимо у функцију привредног развоја земље, и успоставимо блиске везе између привреде, развојно-истраживачких активности и инвестиционог капитала.

Чадеж је нагласио важност модернизације техничких система за домаћу економију и индустрију. Индустрија се, према његовим речима, налази између ограничених могућности за улагање у нове машине и опрему и потребе да привуче што више инвестиција да би се подигла производња, конкурентност и извоз, а Србија што боље позиционирала на све захтевнијем светском тржишту. међународном тржишту.

Анализа конкурентности српске привреде показује да сектори метала и машина имају највећи развојни потенцијал и за ту област заинтересовани су сви – наука, привреда, инвеститори, прозвођачи и увозници. У том сектору, нагласио је Чадеж, има више брзорастућих фирми, тзв. Газела. Свака трећа фирма извози, а сваки други извозник из овог сектора успева да опстане на међународној тржишној утакмици. Управо тим компанијама, додао је он, потребна је подршка у технолошком осавремењавању, али и међусобно повезивање и удруживање.

За сарадњу са српским произвођачима машина, алата и опреме, истакао је Чадеж, заинтересовано је око 2000 немачких компанија. У среду водимо 37 произвођача машина, алата и опреме из Србије у Немачку, које је изабрало две хиљаде немачких компанија које желе да им наше фирме буду добављачи, рекао је председник ПКС и изразио наду да ће се вратити са успешно склопљеним уговорима.

Декан Машинског факултета Радивоје Митровић је указао на значај високих технологија, знања и истраживања за српску привреду, али и на неопходност мењања образовног система према потребама друштва и привреде. “МФорум 2016” је један у низу научно-стручних скупова који су протеклих месеци одржани на Машинском факултету у Београду с циљем да се заједничким напорима, представника науке, привреде и надлежних државних институција, дефинише оквир за нову политику индустријског развоја Србије, истакао је професор Митровић. То је посебно важно, додао је он, ако се има у виду да Србију у преговорима са ЕУ очекује отварање Поглавља 20 које се односи на област индустријске полтике и иновације.

Машински факултету у Београду домаћин је „МФорума 2016“, који је ове године повезао 41. Конференцију “Одржавање машина и опреме – ОМО” и Прву конференцију “Квалитет и лидерство у пословању – КЛИП.” Током скупа одржано је неколико интересантних предавања. О искуствима економског развоја Кине, са освртом на политику и имплементацију “зеленог” развоја кинеске индустрије, говорио је директор Развојне агенције Србије, др Милош Петровић. Представници Компаније “Волво” представили су електро-хибридни аутобус те компаније и одржали предавање о примени одрживих технологија у јавном градском предвозу. О лидерству и значају системског приступа менаџменту ризицима у пословању, говорили су представници сертификације СГС.

„МФорум 2016“ су организовали Машински факултет у Београду, Друштво одржавалаца техничких система и Институт за истраживања и пројектовање, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Инжењерске коморе Србије.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.