Зелене инвестиције и одрживи развој – Пример Кине

odrzivi razvoj1Кина је све до 1978. године била изузетно сиромашна земља, а онда је као “економско чудо” почела да се уздиже и постала друга најача економија света, после САД, изјавио је в.д. директора Развојне агенције Србије др Милош Петровић на Машинском факулету у Београду, где је учествовао на научно-стручном скупу МФорум 2016.

Кина се 1978. године отворила ка свету и покушала да уђе у тржишну утакмицу и сада приватне фирме доносе 60 одсто кинеског БДП-а, а главни приозводи су им у области индустрије и електронике, рекао је Петровић. Према његовим речима, Кина највећи извозник у свету, као и да је однос кинеског извоза и увоза 70 према 30 одсто. Извозна моћ Кине је у 2015. години износила  3,9 трилиона долара, а њено учешће у светској економији 13,4 одсто. Инвестиције унутар земље износе 1.263 милијарде долара, а око 1.180 милијарди долара у свету, нагласио је Петровић.

Говорећи о индустријском развоју Кине, он је посебно указао на значај примене “зеленог развоја” у кинеској економији. У кинеској индустрији сада доминирају ИЦТ технологије и Кина се фокусира на зелене инвестиције и одрживи развој. Како би спровели темељну реформу индустрије и прилагодили је том убрзаном технолошком развоју, направили су 14 иновативних зона, и имају планове и начине како да примене те нове технологије. Свесни су да трансформација из квантитативне у квалитативну производњу, где су примарни фактори иновације и нова технологија мора да буде структурна и у функцији одрживог развоја. Зато ниједан пројекат не може да се реализује док га не одобри Државна агенција за развој. Више није толико важна цена производње, него колико се воде и енергије троши за израду неког производа, и да ли то касније може да се рециклира. Њихова политика је у потпуности јасна, закључио је др Милош Петровић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.