Фаб лаб концепт: Дигитална фабрикација – бизнис будућности

IMG_6872eМашински факултет у Београду био је домаћин фаб лаб радионице “Whu and how o build a Fablab” у организацији Европске Комисије – Jont Research Centre, која је одржана на маргинама прве регионалне Конференције о дигиталној фабрикацији и фаб лаб концепту – „ФабБелграде 2016“.  Бројни представници фаб лаб-а из региона, земаља ЕУ и других држава имали су прилику, да размене искуства и отворе нове теме у овој области.

Jont Research Centre Европске комисије подржао је концпет фаб лаб-а који је, како је истакнуто, добра основа за повезивање неискоришћених ресурса и идеја у свим сегментима друштва. Међутим, фаб лабораторије нису само места за развој идеја и израду прототипа разних пројеката, предмета и производа уз примену напредне технологије (ЦНЦ машина, ласерског секача, 3Д штампача у сл.). Оне су, пре свега, потенцијал за развој предузетништва, отварање нових радних места, а самим тим и за економски развој локалних и регионалних заједница.

IMG_6869eСрбија је остварила видан напредак у овој области и може бити пример другим земљама у региону, изјавила је за сајт Машинског факултета, Јерица Зупан, представница Jont Research Centre Европске комисије. Зато смо, додала је, на ову радионицу позвали првенствено представнике земаља из окружења, јер је веома битно да се упознају са овим концептом, виде како он функционише и да га препознају као модел који може у великој мери да помогне развој њихових регија.  Циљ овог концпета је развој цивилног друштва кроз приближавање науке појединцу и укључивање појединца у науку. У том контексту фаб лаб-ови би требало да допринесу развоју локалних иницијатива и отварању мањих предузећа, што директно води развоју и сарадњи локалних заједница. Интенција је стварање фаб лаб мреже у региону, односно повезивање људи из свих области друштва, који би у будућности учествовали у заједничким пројектима и тиме допринели развоју читавог региона, закључила је госпођа Зупан.

Фаб лаб концепт-шанса ра развој Србије

Фаб лаб концепт је развијен 2001. године на MIT- Massachusetts Institute of Technology у Бостону у САД. Данас, тај концепт најављује нову еру предузетништва и представља велики потенцијал за привредни развој сваке земље и региона. Конференција „ФабБелграде 2016“, коју организује НОВ “Фаб Иницијатива“, први пут јавности у Србији представља овај „бизнис будућности“ и шансе наше земље у тој области.

IMG_6902eТренутно стање у економији не сме да буде препрека овој идеји, јер је фаб лаб концепт усмерен управо на развој друштва, нагласила је Ивана Гађански, један од оснивача НВО „Фаб Иницијативе“, један од организатора конференције. Напомињући да ће централна тема скупа бити  коришћење нових технологија у науци, образовању, одрживом развоју, роботици и дизајну, Гађански је нагласила да ће посебан сегмент бити посвећен управо покретању бизниса у овим областима. Нове технологије о којима ће бити речи већ се користе у Србији, али су појединци и групе које се тиме баве неповезане, што отежава њихов успех на тржишту и излазак на регионалну, па и глобалну сцену. Конференција је идеална прилика да се ти људи упознају, повежу и да почну заједно да раде, истакла је Гађански.

У  Србији већ функционише један фаб лаб – „Polyhedra“ FabLab, а у току је формирање још три фаб лабораторије. Поред ФабЛаб Београд, у Истраживачком центру „Петница“ формира се лабораторија фокусирана на образовање. Тај фаб, који уз подршку Норвешке амбасаде у Београду организује „Фаб иницијатива“  има за циљ образовање ђака и наставника, кроз семинаре и практичну обуку, за примену 3Д штампача у настави. Већ радимо са професорима биологије и физике у  Зрењанинској гимназији, где смо имали показно предавање тако што смо на 3Д штампачу одштампали модел 3Д ћелије, навела је Гађански. Према њеним речима то је један од начина да се помогне школама у Србији које, или немају научне кабинете или они нису добро опремљени.

IMG_6912eНа  Машинском факултету у току је оснивање Научног фаб лаб-а који би имао не само едукативне, него и научно-привредне интенције, односно наступ на тржишту, истакао је доцент др Ђорђе Чантрак. Према његовим речима формирање једног таквог центра који би имао научно-истраживачко-просветни потенцијал је веома битан за научне институције у Србији. Тај потенцијал лежи у искуству наших професора у производњи, индустрији, прављењу великих фабрика, али и у ентузијазму младих људи којима се на овај начин пружа шанса да опредмете своје идеје, односно створе производ који ће и њима и држави дати подстрек за развој и отварање нових радних места, нагласио је Чантрак. Машински факултет, наставио је, има добре ресурсе и стално улаже у научно-истраживачки рад и развој лабораторија, а велики број катедри и лабораторија покривају све области машинства. Желимо да то приближимо младим људима и охрабримо их да кроз опредмећивање својих идеја пронађу не само личну и професионалну сатисфакцију, него и да кроз мале компаније започну властити бизнис.  Главна идеја Научног фаб лаба и јесте да задржимо младе људе у Србији и омогућимо им рад на врхунским технологијама у врхунској науци, закључио је Чантрак.

На Конференцији ФабБелград 2016, која се овог викенда одржава у београдском Дому омладине, учествују водећи светски и регионални ФабЛаб стручњаци који ће ФабЛаб заједници у Србији, али и широј јавности пренети своја знања и искуства, с циљем да се и у Србији подстакне предузетништво у области нових технологија.

Издвајамо
Map
Bookmark the permalink.

Comments are closed.