Проф. др Срђан Нешић: О важности разумевања изазова корозије у транспорту CO₂

Уважени професор Универзитета у Охају, др Срђан Нешић био је гост Машинског факултета у Београду, где је одржао предавање на тему „ Understanding Corrosion Challenges in CO₂ Transportation“.

Проф. Нешић је Russ Profesor хемијског инжењерства на Russ College of Engineering and Technology и обавља функцију директора Института за корозију и технологију вишефазног струјања при Универзитету у Охају.  Добитник је бројних награда за допринос проучавању науке о корозији и аутор стотина радова и научних извештаја из ове области.

У уводном делу предавања представио је Универзитет у Охају и Факултет за инжењеринг и технологију, уз информације о студијским програмима и настави, а затим се осврнуо на актуелна истраживања у оквиру Института за корозију и технологију, који је једна од највећих истраживачких институција те врсте у свету.

Једно од истраживања се бави проблемом корозије у транспорту CO₂, што је било и тема предавања проф. Нешића. Како је навео, проблем корозије цевовода направљених од  угљеничних челика којима се транспортује CO₂ под високим притиском, један је од највећих изазова у области корозије данас у свету.

„Реч о масивној и важној инфраструктури која је у фази планирања и конструкције на свим континетима, иако су многа питања у вези способности угљеничних челика да се одупру корозији у овим срединама још увек неразјашњена. Главни проблем су тзв. нечистоће присутне у CO₂ у виду примеса  O₂, SOx, NOx, H2S, итд. Истраживања су у току и око овог проблема концентрисан је напор шире научне заједнице потребан да би се овај проблем разумео и нашла адекватна решења – на време“, рекао је, између осталог, гост Машинског факултета.

Предавању проф. Нешића присуствовали су наставници и студенти Машинског факултета, а организатори су професор емиритус, др Александар Седмак и проф. др Александар Јововић, шеф Катедре за процесну технику.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.