Беоавиа: Путник представља Србију на Air Cargo Challenge 2024

Летелица „Путник“, најновији пројекат студентског тима Беоавиа представљаће Универзитет у Београду и Србију на престижном међународном такмичењу  „Air Cargo Challenge 2024“, које ће одржати од  9. do 13. јула у Ахену, у Немачкој.

Летелица је названа по славном војсковођи и првом српском војводи Радомиру Путнику, који је имао значајну улогу у историји нашег народа, а резултат је осмомесечног рада више од 50 студената са Машинског и других факултета Универзитета у Београду.

„Путник је дизајниран за пренос терета у облику билијарских кугли које симулирају путнике и пружа високу ефикасност током лета. Распон Путникових крила је 3,3 метра, а максимална полетна маса 6,7 килограма. Летелица има електрични погон и аутопилота, а направљена је од композитних материјала , што доприноси њеној чврстоћи и смањењу масео“, каже Никола Јовановић, координатор овог пројекта.

 

Ово је трећи пут да Беоавиа учествује на међународном студентском такмичењу у пројектовању и изради беспилотних летелица Air Cargo Challenge, које се одржава од 2007. године . Први пут су учествовали 2019. године са пројектом „Рејвен 19“, а 2022. године представили су летелицу „Феникс“.

„Овогодишњи изазов за Беоавиу био је да осмисли, документује, изгради и управља радио-вођеном летелицом са најбољом и највишом комбинацијом великог терета, одличне ефикасности и високе брзине. Овај задатак захтева висок ниво техничке прецизности и иновативности, што је представљао прави изазов за наш тим. Пре финалног концепта развили смо два тестна прототипа што нам је омогућило оптимизацију дизајна и перформанси летелице“, наводи Никола.

Поред летелице „Путник“, Беоавиа ради на још једном захтевном пројекту. Реч је о јубиларној, петој ракети-једрилици “Аурора 5”, погоњеној водом и ваздухом под притиском, а задатак тима је да пронађе најбоље решење које ће умањити утицај слошинга (бућкања) у резервоару са различитим течним супстанцама. С овим пројетком Беоавиа ће учествовати на такмичењу “Airbus Sloshing Rocket Workshop 2024”, од 9. до 15. августа у Лисабону.

Удружење студента ваздухопловства „Беоавиа” је основано у новембру 2017. године на иницијативу академаца са Катедре за ваздухопловство Машинског факултета у Београду. Тим тренутно броји 75 чланова, подељен је у шест сектора, а поред машинаца на пројектима раде и студенти шест других факултета Универзитета у Београду и Војне академије.

Иако млад тим, за кратко време су остварили завидне успехе на међународном плану. О њиховом знању, стручности и посвећености најбоље говори 10 реализованих пројеката.  Посебно су поносни на летелицу са промењивом конфигурацијом „ModularX” која је прошле године награђена златним медаљама на изложби иновација и нових технологија “Ново време” у Севастопољу, изложби ARCA 2023 у Загребу, као и на Шестом купу нација младих иноватора који је одржан у оквиру 37. Међународне изложбе проналазака „Проналазаштво Београд 2023”.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.