Симпозијум „Вештачка интелигенција и медицина“

Технологија вештачке интелигенције је, и поред бројних изазова техничке и етичке природе, нашла примену у многим сегментима друштва. Посебно је заступљена у оним секторима који подразумевају обраду великог броја података и брзо доношење одлука, међу којима је и медицина, где се углавном примењује у дијагностици и клиничким истраживањима.

О месту и улози вешачке интелигенције у српској медицини, досадашњим искуствима, важности мултидисциплинарног приступа истраживањима и синергијског деловања инжењерства и медицинских наука у овој области, као и будућим изазовима, било је речи на тематском симпозијуму „Вештачка интелигенција и медицина“, који је одржан у среду, 15. маја, на Машинском факултету Универзитета у Београду, у организацији Академије инжењерских наука Србије (АИНС) и Академије медицинских наука Српског лекарског друштва (АМН СЛД).

Учеснике је поздравио председник АИНС проф. др Милош Недељковић, редовни професор Машинског факултета у пензији.

„Ово је први тематски симпозијум у заједничкој организацији две академије, које су још пре три године успоставиле сарадњу на јачању и промоцији науке и истраживања. Тада смо одржали један скуп општијег карарактера који је обухватио различите теме у области инжењерства и медицине, а сада разговарамо о једној конкретној теми, која је изазива велико интересовање и међу нашим члановима и у јавности. О томе најбоље говори податак да је поред 11 радова које ћемо имати прилику да чујемо, било и предавача који су се накнадно пријавили, због чега ћемо, уверен сам, ускоро организовати још један скуп посвећен вештачкој интелигенцији и медицини“, истакао је проф. Недељковић и учесницима пожело успешан рад.

Присутне је поздравио је и проф. др Светолик Аврамов, председник Академије медицинских наука Српског лекарског друштва, који је оценио да је вештачка интелигенција и њена примена у медицини веома актуелна тема, и по питању употребе и по питању злоупотребе, и да је веома важно да се о томе разговара.

„Пре 25 година имао сам прилику да будем члан комисије за одбрану докторске дисертације на ФТН Универзитета у Новом Саду, где је кандидат спремао рад на тему анализе и идентификације рендгенских снимака путем вештачке интелигенције. Сада је све то одмакло далеко и зато је за нас у медицини веома важно да пратимо развој нових технологија у овој области“, поручио је проф. Аврамов.

Проф. др Љубица Ђукановић, претходни председник АМН СЛД, која је заједно са проф. др Александром Смиљанић, потпредседником АИНС, иницирала и организовала скуп рекла је да у Србији постоји више тимова лекара који у свом научном и стручном раду користе технологију вештачке интелигенције.

„Захваљујући томе могли смо да саставимо програм у којем учествују предавачи из више од 10 научних и образовних институција и то сматрам посебним квалитетом овог симпозијума“, истакла је проф. Ђукановић.

Радни део скупа отворило је уводно предавање по позиву интересантног наслова „Ако твој бенд почне да свира другачије мелодије: једна прича о генеративној вештачкој интелигенцији“, које је одржао др Владан Девџевић, професор Факултета организационих наука и дописни члан Српске академије наука и уметности.

Проф. Девџевић је дао преглед важних термина у области генеративне вештачке интелигенције, илустровао начин рада неких важних идеја и алгоритама на којима се она заснива и приказао више примера апликација и система генеративне вештачке интелигенције, као и примере коришћења актуелних апликација и алата.

Симпозијум је одржан кроз две сесије на којима је представљено укупно 11 радова на тему генеративне вештачке интелигенције, њеној примени у радиологији и стоматологији, савременим аутоматизованим приступима у унапређењу медицинског имиџинга са циљем ефикасне дијагностике, машинском учењу и његовој примени у нуклеарној ендокринологији, а дискутовало се и на тему етичке примене ове технологије. Међу педавачима били су истраживачи са Електротехничког, Медицинског и Стоматолошког факултета, Факултета организационих наука,  Центра за радиологију Универзитетског клиничког центра Србије, Института за онкологију и радиологију Србије, Центра за нуклеарну медицину и других институција.

АИНС и АМН СЛД изразиле су захвалност Машинском факултету на уступљеном простору и помоћи у организовању овог скупа.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.