Индустрија 4.0 – Дигитализација у производној метрологији

„Индустрија 4.0 – дигитализација у производној метрологији“ била је централна тема 41. панела о новом дигиталном концепту производње који је одржан средином марта на Факултету инжењерских наука у Крагујевцу. Део скупа био је посвећен и 75-годишњици  образовања инжењера у области поризводне метрологије на Машинском факултету у Београду, који је суорганизатор овог панела.

Срж индустријске производње је квалитет производа који се проверава методама и техникама производне метрологије. Данас је и ова област обухваћена концептом дигитализације према моделу Индустрија 4.0,  о чему су дискутовали еминентни професори и стручњаци у овој области из Крагујевца, Београда и Новог Сада.

Циљ оваквих стручних окупљања јесте да се стручњацима из привреде на практичан начин прикаже индустрија 4.0, као нови концепт аутоматизације у индустрији, који је заснован на дигитализацији, како би се побољшао квалитет производа. Код нас се тај концепт највише примењује у индустрији прераде метала.

Учеснике и бројне госте поздравила је проф. др Биљана Петровић, проректор за научноистраживачки рад Универзитета у Крагујевцу. Указујући на значај примењених научних истраживања за даљи развој науке, проф. Петровић је оценила да је и панел о Индустрији 4.0 свакако једна од активности која по свом садржају сапада у ту област.

 Скупу се обратио и декан Факултета инжењерских наука, проф. др Слободан Савић који је истакао да се Индустрија 4.0 на том факултету изучава на свим нивоима образовања. Такође, овај концепт се кроз примењена истраживања реализује и у великом броју националних и међународних пројеката на којима су ангажовани истражвачи Факултета инжењерских наука. 

У име декана Машинског факултета, проф. др Владимира Поповића, учеснике је поздравио проф. др Видосав Мајсторовић и пренео његове срдачне поздраве, уз жеље за успешан рад. Указујући на значај националног пројекта Индустрија 4.0, проф. Мајсторовић је подсетио да у њему учествује велики број партнера, укључујући и Факултет инжењерских наука.  Посебан део излагања је посветио 75-годишњици инжењерског образовања за производну метрологију и детаљно приказао историјски  развој ове важне стручне и научне дисциплине која се деценијама уназад изучава на Катедри за производно машинство на Машинском факултету у Београду

О значају, месту и улози производне метрологије на Факултету инжењерских наука у Крагујевца , са аспекта образовања и истраживања, говорио је проф. др Богдан Недић, који је излагањем на тему „Производна метрологија и Индустрија 4.0 – стање и тенденције развоја“ отворио другу, радну седницу панела.  Проф. Недић се најпре осврнуо на историјски развој производне метрологије, а затим је указао на тенденције савременог развоја мерних машина и технологија, које су достигле ниво тачности од  0.1 микрометар и сада представљају комплексни метролошки систем за мерење и контролу свих врста толерација дужина, углова, облика и положаја, као и макро и микро параметара квалиета површине.

 „Будућност производне метрологије је у интеграцији сајбер физичког света (виртуелног) и CPS sistema реалних метролошких машина, укључујући и ММ (стварни, физички свет), а посебан аспект дигиталне производне метрологије која се данас развија као део концепта Индустрија 4.0 јесте sotware подршка“, рекао је проф. Недић.

Учесницима  панела приказани су и резултати примене технологије дигиталних близанаца у производној метрологији кроз презентацију коју су припремили проф. др Видосав Мајсторовић, Д. Станић и ван. проф. др Славенко Стојадиновић, који је и одржао предавање. Презентација је била  подељена на три дела : моделирање података, дигитални близанац на бази CAD software и  дигитални близанац на бази стандарда STEP-NC, а  све је илустровано реализованим примерима. 

Ова седница је завршена излагањем проф. др Миодрага Хаџистевића који је говорио на тему “Industrija 4.0 i informacioni tokovi u proizvodnoj metrologiji“. Најпре је описао стандард за размену информацију EDI, као први уређен систем за ове намене, што је и суштина инфраструктуре модела Индустрије 4.0. У наставку излагања објаснио је корелацију између производних и информационих технологија, која су се фузионисале у моделу Индустрија 4.0. „Основне две технологије које генеришу успешно управљање и коришћење информација у моделу Индустрија 4.0 су IoT,  BDA i Cloud“, рекао је он,  а затим се осврнуо на примену когнитивних модела у концепту Индустрије 4.0, посебно за инжењерске активности пројектовања, планирања и управљања производњом, које како је навео имају велики потенцијал.

Трећу седницу отворило је предавање на тему „On-line управљање метролошким подацима у производњи, на којем је представљен рад аутора др Срђана Живковића, потпуковника Слободана Малбашића и Милоша Степановића са Војно-техничког института у Београду. 

Рок Рамшак из Hexagon Metrology говорио је на тему „Q-DAS и његова примена у модерној индустрији“ . Реч је о софтверу за статистичку контролу процеса који омогућавама компанијама из широког спектра индустрија да  повећају квалитет својих производа и процеса – од планирања до прикупљања података – од визуелизације до статистичке евалуације. Немања Максимовић из заступништва Hexagon Metrology у Србији одржао је презентацију на тему „PRESTO – Аутоматска ћелија за контролу“. Реч је о аутоматизованој роботској ћелији која произвођачима омогућава да смање време инспекције, повећају ефикасност и појединоства производни ток.  

Панел је завршен предавањем  др Николе Бандука из иновативног стартапа  DigitaLLeather doo, на тему – Испитивање квалитета индустријске коже комјутерском визијом, које се врши уређајем TRL 5, прототипом развијеним од стране аутора. Ради се о техничком решењу за обострану дигитализацију, откривање, класификовање и мерење дефеката на исечцима индустријске коже.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.