Puma Car Conference –  PCC 2024: Водоник као гориво будућности

 Зелена мобилност била је централна тема  стручне конференције „Puma Car Conference –  PCC 2024“ која је у организацији Машинског факултета у Београду, Српске асоцијације увозника возила и делова и Београдског сајма, одржана у оквиру овогодишњег сајма аутомобила „BG Car Show 08“ i 16. Међународног сајма мотоцикала, квадова, скутера и опреме MotoPassion“.

Као и претходних година, конференција је и овог пута окупила велики број стручњака из области машинства, саобраћаја и енергетике који су дискутовали на тему одрживих решења у саобраћају, с посебним освртом на нискоугљенични водоник и његове потенцијале. Посебан део скупа био је посвећен проф. др Градимиру Данону, оснивачу ове конференције која има традицију дугу 25 година.

Конференцију је отворио декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић. Указујући на значај водоника као горива будућности у контексту одрживог развоја, проф. Поповић је подсетио да истраживачи на Машинском факултету имају дугогодишње искуство у истраживањима у овој области, као и да су његови стручњаци учествовали у  изради Нацрта водоничне стратегије Србије.

Учеснике је поздравила иа др Нада Станојевић која је учеснике и увела у тему конференције.

О потенцијалима нискоугљеничног водоника у имплементацији одрживих решења у саобраћају, разговарало се на два одвојена панела. Учесници првог панела, међу којима су били Маја Писаров ( НИС А.Д.), Милица Грковић Поповић (Messer Tehnogas), Милица Стојковић (ЈП Путеви Србије) и Александар Ковачевић (T-Group), исказали су спремност својих компанија да се знањем, плановима и скорим пројектима активно укључе у имплементацију нискоугљеничног водоника у јавни саобраћај и на тај начин допринесу креирању потенцијала за одржива решења, кроз аспекте као што су green mobility, ESG и пратећи логистички изазови.

Учесници другог панела, који је водио познати новинар Младен Алвировић (SAT Media Group), били су представници медија и аутомобилске индустрије. Панелисти др Милош Петровић из ОМР Групе, Борис Ћоровић из Асоцијације увозника возила и делова и Дејан Трифуновић из СДТ Групе, дискутовали су о конкретним решењима која већ нуди аутомобилска индустрија, улози институција у промоцији и подршци укључивања возила на горивне ћелије у саобраћај, као и о перспективама развоја свих зелених технологија, не само оних које користе нискоугљенични водоник.

Учесници конференције су посебно указали и на значај сарадње између академске заједнице, индустрије и медија у овој области, уз оцену да се у скоријој будућности и у Србији може очекивати развој потребне инфраструктуре и раст водоникове економије.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.