Проф. Поповић: Сарадња са Калифа Универзитетом отвара велике могућности за нашу науку и Машински факултет

 Универзитет у Београду потписао је споразум о сарадњи са Универзитетом Калифа из Абу Дабија, у Уједињеним Арапским Емиратима. Документ су у четвртак, 07. марта, потисали ректор УБ проф. др Владан Ђокић и председник Универзитета Калифа Хомаид Ал Шимари, у присуству декана Машинског, Електротехничког и Медицинског фаултета, као и шефова департмана који ће водити конкретне пројекте сарадње.

„Споразум о сарадњи са Универзитетом Калифа отворио је простор за конкретизацију академске и научно-истраживачке сарадње са Машинским факултетом и другим сродним факултетима Универзитета у Београду, оценио је декан Машинског факултета проф. др Владимир Поповић, после церемоније потписивања документа у Ректорату.

Подсећа да је Машински факултет у Београду још у новембру 2022. године, током посете делегације Калифа универзитета нашој земљи, започео разговоре о сарадњи са том реномираном истраживачком институцијом у области научно-истраживачког рада, докторских студија, као и размене студената и наставника.

„Већ у фебруару 2023. године делегација Машинског факултета је боравила у узвратној посети Калифа универзитету, где смо са представницима управе дефинисали могуће видове сарадње која би се одвијала у два правца, кроз разумену студената и рад на заједничким научним и развојним пројектима. Током посете обишли смо и више истраживачких центара и лабораторија, где смо имали прилику да се ближе упознамо  с делатношћу и начинима њиховог рада, као и могућностима за рад на заједничким пројектима“, истакао је проф. Поповић.

Поред проф. Поповића, церемонији потписивања споразума и разговорима о сарадњи у области образовања и истраживања присуствовали су и декан Електротехничког факултета проф. др Дејан Гвоздић, проф. др Бранко Ковачевић у својству некадашњег ректора и декана ЕТФ-а, као и  декан Медицинског факултета  проф. др Лазар Давидовић.

“Универзитет Калифа је изузетно перспективан, са све бољим резултатима како у области образовања тако и у области истраживања. До сада смо имали заједничке пројекте у области електротехнике, а споразумом је проширујемо и на остале инжењерске дисциплине и медицину. Ово је први корак који омогућава да поставимо темеље заједничког рада за будућност, с обрзиром на то са су Уједињени Арапски Емирати као држава и Калифа, као један од најбољих тамошњих универзитета, прави партнери за дугорочну сарадњу на обострану корист, у многим областима” истакао је после потписивања ректор Ђокић.

У име гостију са Калифа универзитета, висока очекивања и захвалност на изузетном пријему изразили су председник универзитета Калифа Хомаид Ал Шимари и потпредседник др Ибрахим Ал Хаџри. Калифа је државни истраживачки универзитет, рангиран као 181. најбољи универзитет на свету на QS ранг листи из 2023. године, а на Times Higher Education Asiа универзитетској ранг листи Универзитет Калифа се нашао на 37. месту најбољих универзитета у Азији и 2. месту најбољих у арапском региону.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.