Београдски дани инжењера 2024 – Место где се идеје претварају у иновације

Београдски дани инжењера – традиционална манифестација која окупља студенте техничко-технолошких и природно-математичких факултета Универзитета у Београду,  свечано је отворена у петак 8. марта на Машинском факултету у Београду. Ова такмичарска сморта науке и иновација одржава се по 17. пут, а организатор је Удружење студената технике Европе – БЕСТ Београд.

Пројекат се састоји од едукативног и такмичарског дела, а циљ је да се међу младим академцима подстакну креативност и тимски дух у решавању различитих изазова. За студенте је то и прилика да тестирају своја знања и вештине и стекну практично искуство у области инжењерства и менаџмента.  Две категорије такмичења, Тимски дизајн и Студија случаја отварају могућност да се такмичари опробају у решавању два различита типа инжењерских проблема – у пројектовању и конструисању прототипа уређаја задате намене, као и у  осмишљавању решења пословног проблема коришћењем знања из области инжењерства и менаџмента.

У име Машинског факултета у Београду, учеснике је поздравила и пожелела им добродошлицу продекан за акредитацију и организацију, проф. др Живана Јаковљевић, која је истакла значај иновационе делатности за даљи развој и напредак науке и образовања, као и друштва у целини. С тим у вези, подсетила је да је Машински факултет пре скоро 20 година основао Иновациони центар, а да је пре четири године основан и Студентски центар изврсности у оквиру којег функционише пет студентских тимова.

„Ови млади талентовани људи  раде на различитим иновативним пројектима развоја електричних возила (Друмска стрела), беспилотних летелица (БеоАвиа), енергетски ефикасних пловила (Confluence Belgrade), аутономних робота (Роботоид), као и на пројектима у области развоја биомедицинских технологија. На тај начин имају прилику да на реалним пројектима стекну искуство у иновацијама и предузетништву“, нагласила је проф. Јаковљевић.

Додаје да је Машински факултет ове године од Министарства за науку, технолошки развој и иновације добио средства за реализацију пројекта у оквиру Програма формирања и развоја иновационих инкубатора.“Машински факулет је једна од 14 научно-истраживачких организација у Србији који су добили средства за финансирање овог пројекта. То ће нам свакако омогућити да створимо додатне капацитете кроз које ћемо моћи да подржимо иновативну делатност и предузетништво и код запослених и код студената, а самим тим и развој стартапа у оквиру факултета“, поручила је проф. Јаковљевић и такмичарима пожелела много успеха.

У име организационог тима, учеснике и бројне званице поздравио је главни организатор „Београдских дана инжењера“ Ђорђе Ђенић који је истакао је колико су тимски дух и заједништво важни при организовању оваквих пројеката, а председница удружења БЕСТ Београд Александра Радовановић представила је све пројекте које та организација организује.

Значај пројекта препознале су многе компаније, међу којима је и компанија НИС која је генерални спонзор Београдских дана инжењера. Олигица Ристић, HR Business Partner указала је на значај партнерства те компаније са удружењем БЕСТ. „НИС-у су потребни млади креативни људи пуни жеље за знањем и за примену онога што су научили током студија. Сарадња на овквим и сличним студентским пројектима је прилика да се заједно развијамо“, поручила је она и учесницима пожелела много среће на такмичењу. Сличну поруку студентима упутила је и Ивана Петронијевић архитекта консултант у компанији „Алумил“, која је бронзани спонзор овогодишње манифестације.

У оквиру Београдских дана инжењера одржава се и сајам иновација чији је циљ да студенте додатно мотивише да усвоје нова знања и  укаже на значај заједништва и непосредне сарадње и комуникације техничко-технолошких и природно-математичких факулета ради општег напретка науке, технологије и инжењерства. Посетиоци сајма имају прилику да се упознају са иновативним пројектима из различитих научних области које презентују стартапови и студентски тимови.

У холу Машинског факулета изложени су електрична формула Студент формула тима „Друмска Стрела“, ракета и летелица тима „БеоАвиа“, пројекат иновативне кошнице младог стартапа „Beeamond“ који ради на увођењу иновација у пчеларство, пројекат стартапа “ SignAvatar” који ради на развоју софтвера за превођење текста или говора у знаковни језик, биомимични биореактор -пројекат истраживача ТМФ, а могу да испробају и „Симулатор летења“.

Београдски дани инжењери трају до 10. марта када ће бити проглашени победници такмичења.

БЕСТ (eng. Board of European Students of Technology) окупља студенте инжењерских усмерења са 85 универзитета из 30 земаља Европе. Организација постоји од 1989. године и њен главни циљ је да омогући повезивање, комуникацију и размену студената технике из свих делова Европе. Удружење студената технике Европе — БЕСТ Београд, је аполитична, непрофитна и волонтерска организација која више од 20 година доприноси развоју студената техничко-технолошких и природно-математичких факултета Универзитета у Београду.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.