Студентски тим и професори Машинског факултета у промоцији енергетске ефикасности пловила

Студентски тим Катедре за бродоградњу Машинског факултета у Београду „Confluence Belgrade”, заједно са својим наставницима ванредним професорима др Миланом Калајџићем и др Николом Момчиловићем, вратили су се са значајне и узбудљиве екскурзије по Боки Которској, где су учествовали и презентовали своје радове на конференцији „3rd Kotor International Maritime Conference (KIMC2023) ” у организацији Универзитета Црне Горе, Поморског факултета Котор. Учеснике конференције су чинили представници преко 45 институција из више од 20 земаља, који су највећим делом долазили са техничких факултета који се баве поморством, бродомашинством, бродоградњом, електротехником и осталим дисциплинама везним за брод, али и из индустрије и регулаторних тела. Паралелно са трајањем конференције, студенти су имали и бројне друге активности и стручне посете.

У оквиру конференције, наш студентски тим, који ове године чине Никола Чавор, Ивана Недељковић, Сима Топаловић, Лав Вукотић, Драгољуб Ђуровић, Матеја Јоцић и Јован Станковић, под менторством поменутих професора, одржао је две презентације у оквиру студентске секције, и то: The design and manufacturing of the solar-powered waste-collecting vessel “Sava ECO”(предавач: Никола Чавор) и Enhancing the “Sava Eco” waste-collecting vessel (предавач: Лав Вукотић).

Са задовољством истичемо да су оба рада дочекана са значајним интересовањем и испраћена великим аплаузима, док смо посебно поносни да је први рад награђен као најбољи рад мастер студентске секције на конференцији.

Такође, наши студенти су имали јавну презентацију и поринуће свог брода Сава ECO у акваторијуму Бококоторског залива, уз присуство учесника конференције, као и студената из Котора и бројних медија. Кратку уводну причу о историјату тима „Confluence Belgrade” и такмичењима на којима је до сада учествовао, дао је професор Милан Калајџић, а студенти су затим приказали перформансе пловила у служби.

У оквиру конференције и наши професори изложили су два рада, и то: Simulating ultimate bending moment of ageing hulls: a bulk carrier case study (аутори: Никола Момчиловић, Милан Калајџић, Немања Илић) и Finite element analysis of unconventional hull (аутори: Никола Момчиловић, Лука Поповић). Такође, Никола Момчиловић председавао је сесијом под називом Autonomous vessels.

По завршетку конференције, студенти и професори су посетили бродоградилиште Адриатик 42 (бивше бродоградилиште Бијела) где на најодговорнијим инжењерским позицијама раде, као што су и некада радили, бивши студенти нашег Факултета. Такође, студентски тим је посетио и чувени једрењак – школски брод Јадран, подморницу П-821 Херој и музеј бившег војног бродоградилишта Арсенал из Тивта.

Стручне посете су својим причама и вођењима обогатили наш професор у пензији др Дејан Радојчић, познати новинар и историчар поморства и бродоградње Синиша Луковић, кустос музеја Арсенала Дражен Јовановић, бивши члан посаде подморнице Херој Ђорђе Недељков, командант школског брода Јадран и бројни садашњи и бивши инжењери два бродоградилишта из Боке Которске. Студенти су посетили и приватно бродоградилиште и ремонтни центар за јахте Навар из Тивта, који воде отац и два сина који су завршили бродоградњу на Машинском факултету у Београду. Веома смо им захвални на подељеним искуствима и гостопримству.

У наставку су линкови ка неким од заиста многобројних медијских извештаја о нашој посети: Радио Котор, Вијести 1Вијести 2.

(Аутор: др Никола Момчиловић, ванредни професор)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.