ТВ Прва: Роботика – Технолошки развој или опасност – Гостовање проф. др Зорана Миљковића и проф. др Ђуре Коруге

Нема сумње да је роботика једна од кључних стратешких научних области на којима ће се заснивати конкурентност најважнијих индустрија, а роботизоване технологије биће усмерене на развој напредних робота способних за сложеније послове и задатке, као и аутономност. Прилика која се нуди човеку да са роботом дели радни простор имаће велики утицај на индустрију. Земље које успеју да испрате овај научни и технолошки помак, имаће бољу и безбеднију аутоматизацију у фабричким постројењима. Роботи могу бити ангажовани на захтевним, тешким и ризичним задацима, а човек на задацима који то нису.

Моћ ове технологије, већ сада се јасно види да је у производњи, где брзи и спретни роботи имају важну улогу у технолошким процесима. Међутим, недавна несрећа у једној јужнокорејској фабрици, када је робот усмртио радника који се нашао у његовом непосредном радном окружењу, отворило је питање безбедности заједничког рада људи и робота.

О овом питању, али и о предностима употребе роботике и њених иновација, као и одговорности људског фактора,  у јутарњем програму ТВ Прва говорили су: проф. др Зоран Миљковић, стручњак за роботику и шеф Катедре за производно машинство Машинског факултета, проф. др Ђуро Коруга, стручњак за наномедицину и биотехнологију и др Милош Јовановић, стручњак за безбедност на интернету.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.