Представљамо тим ЕТА

Tim ETA Masinski fakultetАлександар Племић, Вељко Петровић, Милош Петрашиновић и Михаило Петровић, студенти Машинског факултета, представљаће Универзитет у Београду на регионалном инжењерском такмичењу ─ ЕБЕЦ Балкан, које се почетком маја одржава у Подгорици. Четворица младића, заљубљеника у науку, чланови су тима ЕТА који је у категорији – тимски дизајн победио на локалном инжењерском такмичењу – ЕБЕЦ Београд. Такмичење, намењено пре свега студентима техничко-технолошких и природно-математичких факултета, одржано је средином марта у оквиру манифестације Београдски дани инжењера. Организатори су Удружење студената технике Европе ЕБЕЦ и локална група БЕСТ Београд.

На предстојећем регионалном такмичењу, тим ЕТА ће се у тимском дизајну надметати са још седам екипа, победника локалних инжењерских такмичења на универзитетима у региону. Кажу да ће дати све од себе да победе и пласирају се на европско тамичење младих инжењера које ће се у августу одржати у Београду. Иначе, у Подогорицу путује и екпа “Стручњаци”, која  је на београдском такмичењу најбоље решила студију случаја, а чине је студенти ФОН-а, Саобраћајног и Грађевинског факултета Универзитета у Београду.

BEST takmicenjeТимски дизајн је најкреативнија такмичарска дисциплина. Осим што решавају одређени инжењеријски проблем, студенти показују и своју креативност, способност за рад у тиму као и многе друге особине које красе младог инжењера. Тим ЕТА, чији је задатак био да направе амфибијско возило, је то и показао. Не само да су решили задатак до краја, него су успешно конструисали и направили уређај који се креће, што је и био крајњи циљ. Није им, кажу, било тешко да се усагласе око начина израде задатог уређаја, јер су заљубљеници у конструисање и израду машина.

Задатак смо добили на лицу места, као и листу материјала, алата и правила којих смо морали строго да се придржавамо. Имали смо само пет сати да од парчета стиропора, картона, два електромотора, каналица за каблове, четири батерије и две пластичне кесе, уз помоћ скалпела, маказа и упаљача направимо модел амфибије који се креће. И успели смо, с поносом истиче, Вељко Петровић, студент треће године Машинског факултета.

BEST takmicenje 1Говорећи о томе шта их је мотивисало да студирају машинско инжењерство, ови млади људи дају идентичан одговор – Машински факултет пружа свеобухватно знање о целом производном процесу неког уређаја – од прераде руде, обраде материјала до пројектовања и његове израде. То је управо показало такмичење ЕБЕЦ Београд, истиче Александар Племић. Његов колега Михаило Петровић, иначе државни репрезентативац у ракетном моделарству, наглашава да му је Машински факултет испунио очекивања које се односе на конструисање правих ракета и авиона. Сличног мишљења је и Вељко Петровић, добитник Доситејеве стипендије за најбоље студенте. Његово поље интересовања је механика – смер који пружа општа знања из базичних области у свим гранама машинства. Пут Милоша Петрашиновића ка Машинском факултету одредила је породична прича о машинству, а још више његов истраживачки дух. Сви у мојој породици су завршили Машински факултет, тачније ваздухопловство. Ја сам шести машинац који ће завршити тај смер, истиче Милош Петрашиновић, такође добитник Доситејеве стипендије.

BEST takmicenje 2На питање где себе виде након дипломирања, ови млади људи енергично одговарају да то свакако неће бити крај њиховог учења. Иако намеравају да усавршавање наставе у иностранству, сви желе да се врате и раде у Србији. Машинство је покретач развоја сваког друштва, али и излаз из сваке кризе. Ниједна друга грана не може да пружи толико једном друштву, колико то може машинство, закључили су чланови тима ЕТА Машинског факултета и будући машински инжењери Александар Племић, Вељко Петровић, Милош Петрашиновић и Михаило Петровић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.