Индустрија 4.0 у Одбрамбеној индустрији Србије  

„Индустрија 4.0 – Савремени трендови у Одбрамбеној индустрији Србије“ била је тема 38. Панела о новом дигиталном концепту производње, који је одржан 26. септрембра у оквиру 11. Међународног сајма наоружања и војне опреме ПАРТНЕР 2023.

Више од 85 учесника, представника Министарства одбране, Војнотехничког института, фабрика наменске индустрије, универзитета и привреде, разматрало је основне елементе Индустрије 4.0, с посебним освртом на трентуно стање и даљи развој овог концепта производње.

На скупу су представљени и примери добре праксе примене Индустрије 4.0 у фабрикама у саставу Одбрамбене индустрије Србије,  а учесници су се сагласили да је у овом сектору последњих година направљен значајан напредак када је реч о примени елемената Индустрије 4.0.

У име организатора,  Министарства одбране, Сектора за материјалне ресурсе – Управа за одбрамбене технологије и Машинског факултета Универзитета у Београду учеснике су поздравили  потпуковник Слободан Малбашић и проф. др Видосав Мајсторовић.

 

(фото: ТВ Фронт)

Говорећи о савременим трендовима у одбрамбеној индустрији Србије, потпуковник Малбашић је подсетио да је у оквиру Сектора за материјалне ресурсе Управа за одбрамбене технологије надлежна за послове припреме, планирања, организовања и спровођења:

  • задатака и активности научно-истраживачког рада у области одбрамбених технологија;
  • пројеката истраживања и развоја средстава наоружања и војне опреме;
  • развој адекватних технологија за производњу средстава наоружања и војне опреме;
  • израде нормативно-правне регулативе из области производње и промета наоружања и војне опреме.

(фото: ТВ Фронт)

 ’’Одбрамбена индустрија је једна од кључних индустрија у нашој земљи, зато је изузетно важно да и она прати светске технолошке трендове, као што је Индустрија 4.0, што потврђује и садржај рада данашњег Панела’’, рекао је у поздравној речи проф. Мајсторовић.

Прву радну седницу у оквиру панела отворило је излагање господина Срђана Живкова из београдске компаније Солфинс, која је дугогодишњи партнер фабрикама одбрамбене индустрије Србије. Он је представио низ софтверских решења  међу који су: CAD, CAPP, CAM, CAI, ERP, MES и други, што показује завидни ниво примене елемената Индустрије 4.0 у производњи у овим фабрикама.

Проф. др Небојша Богојевић са Факулета за машинство и грађевинарство из Краљева говорио је о примени адитивних технологија у одбрамбеној индустрији Србије, а проф. Видосав Мајсторивић  је одржао предавање на тему „Когнитвина производња или Индустрија 4.0 (4.1, 5.0) и представио резултате истраживања у овој области, која су урађена на Машинском факултету у Београду.

На другој седници о Индустрији 4.0 представљени су примери добре праксе у фарикама у саставу Одбрамбене индустрије Србије.  Господин Милован Луковић, технички директор компаније „Слобода“ из Чачка, представио  је аутоматизовану линију за лаборацију муниције средњег калибра, иначе решење стручњака из „Слободе“. „Ово решење, урађено на принципима Индстрије 4.о је вишеструко повећало продуктивност, безбедност и поузданост у овом делу производње“, истакао је Луковић, а затим навео и ERP системр који се развијају и примењују у овој компанији.

О пројекту дигитализације у компанији „Крушик“ из Ваљева, говори су М. Мандић, П.Б. Петровић и Д. Арсеновић, који су приказали досадашњи развој ове компаније, као и планове даљег развоја у области аутоматизације производње по моделу Индустрија 4.0.

Господин Богдан Живковић из „Заставе-Терво“ из Крагујевца је представио роботизовани систем за аутоматско заваривање металних конструкција војних возила, којим је квалитет заваривања подигнут на ZMD ниво, уз велику продуктивност.

У дискусији на крају скупа говорило се и о сигурности информација. Иако различитих мишљења, учесници су се сагласили да Индустрија 4.0, као и свака нова технологија има контроверзе, које у наредном периоду треба пажљиво разматрати.

Наредни, 39.  панел о Индустрији 4.0 биће одржан 10. октобра у Београду  на тему ERP/MES модел за Индустрију 4.0.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.