Подршка истраживачима у Србији: Почетак програма ТТФ

Комерцијализација резултата научних истраживања повезивањем истраживача на факултетима и институтима са приватним сектором, као и јачање центара за трансфер технологије на универзитетима у Србији главни су циљеви Програма за траPodrska istrazivanjuнсфер технологије (Програм ТТФ), који је у среду у Привредној комори Србије представљен стручној јавности.

Програм ТТФ је део Пројекта подршке истраживању, иновацијама и трансферу технологије, вредном 6,9 милиона евра, који финансира Европска унија са 4,9 милиона евра из претприступних фондова (ИПА 2013), а суфинансирају Влада Републике Србије и домаћи приватни сектор са по један милион евра. Програм ТТФ је пилот програм за подршку научно-истраживачкој заједници у Србији, а спроводи га Фонд за иновациону делатност у сарадњи са Светском банком.

Локалним центрима за трансфер технологије при универзитету у Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду, као и државним научно-истраживачким институтима, програм омогућава да за развој истраживања која имају комерцијални потенцијал нађу партнера у приватном сектору и своју иновацију изнесу на тржиште. Централна канцеларија за трансфер технологије при Фонду за иновациону делатност нуди услуге попут оцене технолошке и комерцијалне спремности иновације, подизање нивоа комерцијалне спремности финансирањем додатног развоја иновације у висини око 10.000 евра, дефинисање и спровођење стратегије за комерцијално искоришћавање иновације, и налажење комерцијалних партнера. Више о Програму ТТФ на www.inovacionifond.rs/program-ttf.

Обележавању почетка Програма ТТФ у Привредној комори Србије присуствовали су министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић, шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт, директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац и бројни представници стручне јавности.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.