Србија и Кина заједно у космичким истраживањима

Србија има научни и истраживачки потенцијал да се кроз сарадњу на различитим билатералним и међународним пројектима активно укључи у космичка истраживања, истакнуто је на састанку представника факултета и института Универзитета у Београду и Кинеске националне свемирске агенције (CNSA), који је одржан 10. јула, на Машинском факултету у Београду.

Састанак је организовало Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, а скупу су присуствовали истраживачи са Машинског и Електротехничког факултета Универзитета у Београду, истраживачи Института за физику, Института „Михајло Пупин“,  Војнотехничког института, Лола Института, Института ИМС, Астрономске опсерваторије у Београду, као и представници Електронског факултета Универзитета у Нишу и званичници амбасаде НР Кине у Србији.

Кинеска научна делегација боравила је у тродневној посети Србији с основним циљем да представницима државне и научне заједнице у нашој земљи представи најновија достигнућа Кине у области истраживања космичких технологија, као и даље развојне планове и да заједно са домаћинима сагледају могуће видове сарадње између научних институција у Србији и CNSA.

Делегацију из Кине предводио је господин Zhong Penghua, заменик директора Сектора за међународно пословање у компанији DFH Satellite Co., у саставу China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), а заједно с њим у Београд су допутовали и водећи истраживачи у овој корпорацији, господа Xu Meng, директор Сектора за међународно пословање извршног тела кинеске свемирске агенције China Academy of Space Technology (CAST)  и  Tan Tian, заменик главног инжењера CAST-а који је у оквиру CASC-а.

У име декана Машинског факултета, проф. др Владимира Поповића, учеснике скупа је поздравио и пожелео им добродошлицу проф. др Марко Милош, продекан за наставу Машинског факултета, а затим су гостима представљени разултати истраживања у различитим научним областима које се изучавају на Машинском факултету и које потенцијално могу да буду оквир будуће сарадње са CNSA.

Проф. др Јелена Сворцан упознала је госте са структуром и организацијом студија на Машинском факултету, истраживачким и лабораторијским капацитетима, као и областима истраживачког рада на факултету, а затим се осврнула и на најновија истраживања на којима раде чланови Катедре за ваздухопловсто у домену аеродинамике, прорачунске механике флуида, структуралне анализе, инжењерских симулација и оптимизације, динамике лета и друго. Говорећи о развојним плановима Катедре, као један од приоритета навела је формирање новог мултидисциплинарног мастер студијског програма оријентисаног на најсавременија истраживања из области космичких технологија. „Наше активности су усмерене и на успостављање блиске сарадње с истраживачким институцијама у Србији и иностранству, као и на сарадњу са домаћим компанијама и повећано оснивање стартапа у Србији“, нагласила је проф. Сворцан.

Гости из Кине имали су прилику да се упознају и са резултатима истраживања на којима раде истраживачи Катедре за хидрауличне машине и енергетске системе, посебно Лабораторије за турбуленцију и мерење брзине струјања флуида, чији је руководилац проф. др Ђорђе Чантрак.

Проф. Чантрак је представио само неке од бројних визуализација, као и квантификација турбулентног струјног поља формираног иза модела крила или радног кола турбомашина које су забележене експериментално, употребом савремених оптичких метода, насталих у Лабораторији за турбуленцију и мерење брзине струјања Машинског факултета и Аеродинамичкој лабораторији Војнотехничког института, као и у Лабораторији за механику флуида NASA Ames-a.

О развоју и статусу науке о космосу у Србији говорио је господин Зоран Томић, народни посланик, оснивач астрономског удружења Еурека из Крушевца и члан управног одбора Друштва астронома Србије, на чију иницијативу је и реализована посета делегације Кинеске националне свемирске агенције.

Проф. др Лука Поповић, научни саветник и директор Астрономске опсерваторије Београд, представио је рад ове институције у којој се тренутно обављају различита базична и примењена истраживања космоса.

Господин Xu Meng је колегама из Србије представио рад Кинеске националне свемирске агенције, а затим се осврнуо и на улогу Кинеске академије за развој свемирске технологије у кинеској свемирској индустрији, као и тренутна достигнућа у овој области.

Учесници састанка су се сагласили да постоји велики простор за успостављање ближе сарадње између научно-истраживачких институција у Србији и Кинеске свемирске агенције, на првом месту  кроз ангажовање и реализацију заједничких истраживачких пројеката, а господин Zhong Penghua је у име кинеске делегације проф. Чантраку уручио симболичан поклон – макету сателита, који се већ налази у орбити планете Земље, а која је предата на чување Машинском факултету.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.