Машински факултет успоставио сарадњу са Истраживачким центром за пумпе Универзитета Jiangsu из НР Кине

Машински факултет Универзитета у Београду и Национални истраживачки центар за пумпе Универзитета Jiangsu потписали су 4. јула 2023. год. уговор о научно-техничкој сарадњи. Документ су потписали декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић и директор Националног истраживачког центра за пумпе, проф. др Shouqi Yuan, на иницијативу проф. др Ђорђа Чантрака, шефа Катедре за хидрауличне машине и енергетске системе.

 

Церемонији потписивања уговора присуствовали су и представници амбасаде НР Кине у Београду: госпођа Shi Yi и господин Li Rui. Том приликом изражено је обострано задовољство озваничењем сарадње, уз оцену да је уговором отворен простор за интензивирање професоналне сарадње и размену знања и искуства међу истраживачима две научне организације.

Током посете Машинском факултету, гости из Кине обишли су Лабораторије Катедре за хидрауличне машине и енергетске системе, где су их примили чланови катедре: проф др. Ђорђе Чантрак, ван. проф. др Дејан Илић, доц. др Новица Јанковић и асистент Лазар Лечић. У срдачном и пријатељском разговору оцењено је да постоји огроман потенцијал за сарадњу у области пумпи између две реномиране институције.

„У НР Кини постоји неколико хиљада произвођача пумпи. Већина њих има контакте са Националним истраживачким центром за пумпе на Универзитету „Jiangsu“, који има бројне лабораторије. Катедра за хидрауличне машине и енергетске системе  Машинског факултета у Београду планира да са колегама из Кине покрене развојни центар за пумпе. За Србију која има богату традицију у производњи пумпи то је од изузетног значаја.  Надамо се да ћемо оживети и успоставити флексибилну производњу пумпи и то у оним сегментима који минимално утичу на животну средину, отварајући нове високотехнолошке гране поризводње у секторима у којима би се запошљавали савремено образовани инжењери машинства“, истакао је проф. Чантрак.

 

Делегација Националног истраживачког центра за пумпе Универзитета „Jiangsu” у којој су били заменик директора, проф. др Ji Pei и ван. проф. др Wenjie Wang, боравила је у вишедневној посети Србији,  где су у периоду од од  5. до 8. јула учествовали у раду  Деветог међународног конгреса Српског друштва за механику и Минисимпозијума из турбуленције у Врњачкој Бањи, чији је организатор проф. Чантрак.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.