Интензивирање сарадње Катедре за шинска возила и SIEMENS MOBILITY – Нови циклус стипендија за студенте

Студенти прве године мастер академских студија и докторских студија на Катедри за шинска возила Машинског факултета у Београду, као и њихове млађе колеге са треће године основних академских студија који су слушали предмет Животни циклус шинских возила, 19. јуна 2023. године посетили су SIEMENS MOBILITY у Крагујевцу.

После пријема и топле добродошлице у новоизграђеној згради инжењерског центра, млади академци су обишли  инжењерски центар и производне погоне фабрике SIEMENS MOBILITY, која се бави производњом компоненета и комплетних шинских возила.

Представници SIEMENS MOBILITY инфромисали су студенте о производном програму фабрике, капацитетима, с посебним освртом на производни погон у Лужницама, где се склапају тармваји марке AVENIO. Млади академци су имали прилику да чују и лично искуство свог старијег колеге и дипломца Катедре за шинска возила, а сада руководиоца овог дела фабрике, мас.инж.маш. Милана Познановића, који је за само неколико година рада у овој компанији напредовао од конструктора и руководиоца програма, до руководиоца погона за склапање трамваја. Како је навео, брзи напредак у каријери омогућило му је управо знање стечено током студија, програм стручних пракси и подршкапрофесора Катедре за шинска возила.

Током обиласка инжењерског центра, руководилац Иван Миљковић је упознао студенте са организацијом овог модерно опремљеног центра и пословима које обављају.

Представници SIEMENS MOBILITY информисали су студенте и о томе да је у току конкурс за доделу стипендијa, који је отворен до 30. септембра 2023. године. Саговорници су оценили да је програм стипендија које нуди ова компанија важан корак у процесу образовања и развоја кадрова у области железничког машинства, као и за интензивирање сарадње са Машинским факултетом у Београду.

Програм стипендија као и услови конкурса представљени су студентима пар дана пре стручне посете компанији SIEMENS MOBILITY на презентацији која је одржана на Машинском факултету у Београду. Будући инжењери су  имали прилику да се информишу о активностима унутар сектора фабрике SIEMENS MOBILITY и  упознају се с радом инжењерског центра, производним процесима, као и активностима сектора за људске ресурсе.  Такође, добили су и детаљна објашњења у вези саме пријаве на конкурс за доделу стипендија, као и за реализацију стручних пракси, које се у оквиру овог програма обављају у Инжењерском центру у Крагујевцу, у трајању од најмање 240 сати годишње.

Детаље о расписаном конкурсу, условима и начину пријављивања студенти могу да погледају ОВДЕ, а за све додатне информације, могу да се обрате и проф. др Јовану Танасковићу, координатору сарадње Машинског факултета и фабрике SIEMENS MOBILITY.

На крају посете,  за студенте је приређен ручак у кантини фабрике, где су са домаћинима разменили утиске и добили додатне информације о свим битним питањима која се односе на иновативне методе рада у производњи SIEMENS MOBILITY.

Стручну посету је организовала и реализовала компанија компанија SIEMENS MOBILITY.

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.