Радионица Студентског центра изврсности носи име „Давид Вујић“

У знак поштовања према Давиду Вујићу, америчком научнику српског порекла и последњем живом члану српске седморке која је  учествовала у свемирској мисији Аполо америчке агенције НАСА, једна од радионица у Студентском центру изврсности Машинског факултета у Београду, однедавно носи његово име.

Господин Вујић, који ових дана борави у Београду поводом обележавања 80 година културе сећања на Николу Теслу, радо се одазвао позиву представника Студентског центра изврсности да посети Машински факултет и присуствује симболичном отварању радионице с његовим именом.  У атмосфери испуњеној снажним емоцијама, господину Вујућу је уручена и посебна захвалница за животни допринос науци и позицирању Србије на међународној научној сцени.

„Као Студентски центар изврсности Машинског факултета иницирали смо предлог да радионицу, у којој своје идеје развија студентски тим „Роботоид“ посветимо господину Вујићу и на тај начин искажемо захвалност, не само за допринос науци, него и за промоцију наше земље и инжењерства у ширем смислу, посебно у области роботике и мехатронике и то све у години када обележавамо 80 година од смрти нашег највећег научника и изумитеља Николе Тесле“, каже Богдан Чарапић, координатор Студентског центра изврсности. Додаје да је позивно писмо господину Вујићу упућено још у јануару  ове године,  с циљем да се ојачају научне везе између матице и дијаспоре и успостави чвршћа научно-дипломатска мисија Србије.

Давид Вујић је почасни председник и један од оснивача Теслине научне фондације која је препознала знање и посвећеност  младих академаца из Београда који, из године у годину, постижу  бројне међународне успехе. За свеукупне резултате, Студентском центру изврности је ове године додељена награда „Tesla Spirit Awards 2022“, коју Фондација додељује за достигнућа у технологији, образовању, култури и уметности.

Иста награда додељена је и Формула студент тиму „Друмска стрела“, који се бави пројектовањем и израдом електричних тркачких возила; студентском тиму  „Беоавиа“ који се бави дизајнирањем, пројектовањем и производњом беспилотних летелица и ракета; тиму студената бродоградње „Confluence Belgrade“, који раде на развоју и изради енергетски ефикасних пловила, тиму „Роботоид“ који развија мале аутономне роботе, као и BMI/ZeptoHyperTech timu који развија иновативне производе у области биомедицинског инжењерства.

Дубоко дирнут гестом својих младих колега, господин Вујић је захвалио Студентском центру изврсности и Машинском факултету на указаној части и топлој добродошлици, а затим је члановима тимова прочитао специјално писмо које им је упутио астронаут Вилијам Реди.

Током посете Машинском факултету, господина Вујића је угостио декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић, а разговору су присуствовали и проф. др Марко Милош, продекан за наставу, проф. др Драгослава Стојиљковић, продекан за научно-истраживачки рад Машинског факултета, проф. др Иван Костић, шеф Катедре за ваздухопловство, као и амбасадорка Љиљана Никшић, национални координатор обележавања „Теслине године, Теслиног народа“, коју под слоганом „ТЕСЛА – ЕНЕРГИЈА МИРА“ спроводи Министарство спољних послова Републике Србије.

Као први именовани амбасадор Теслине године, господин Вујић је у Београд стигао с предлогом  о формирању центра за свемирске истраживачке технологије „Тесла – Пупин”, са седиштем у Београду. Назив центра није случајно изабран. Срби су дали огроман допринос америчким свемирским истраживањима, а Михајло Пупин је био један о научника који су 1915. године агенцију која је била претеча НАСА. Предлог о формирању центра је израђен је у сарадњи са Америчком свемирском фондацијом и има три циља. Први циљ је  препознавање важности америчко-српске научне сарадње у авијацији и свемирским истраживањима. Други циљ  је усмерен на промоцију српске научне заједнице као потенцијалног сарадника у будућности америчких свемирских истраживачких програма и, трећи циљ је промоција српских студената, Универзитета у Београду и института као центара образовања о свемирским истраживањима.

Амбасадорка Љиљана Никшић је истакла да је година Тесле изузетно важна и за Србе и за Американце, а  да је господин Вујић дошао на један студијски боравак „као маратонац који у Србију долази на свој почасни круг”. Он ће овде добити животно признање – Тесла златну плакету, као награду за животно дело, која ће бити додељена 10. јула на дан рођења Николе Тесле, у Савезу инжењера и техничара и добиће почасну чланску карту. На истом месту где је Тесла 1892. године постао почасни члан.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.