Посета MIND PARK-у у Крагујевцу

Студенти завршне године основних академских студија, који су показали изузетне резултате на изборном предмету Животни циклус шинских возила и заинтересованост за даљи наставак студирања на Катедри за шинска возила, недавно су посетили MIND PARK – индустријску зону у Крагујевцу. MIND PARK-а се простире на око 160 хектара, а од настајања 2018. године до данас парку се придружило 16 компанија које имају преко 1500 запослених.

Студенте је топлом добродошлцом у управној згради поздравио власник и директор господин Марко Милановић, који је младе академце увео у причу о самом настанку и концепту овог водећег интегрисаног производног, технолошког и логистичког средишта модерне железничке индустрије, као и развојним плановима.

Будући инжењери су имали  прилику да обиђу погоне фабрике AMM Manufacturing, која се бави специјализованом производњом компонената шинских возила од алуминијума и челика, као и лабораторије IMW института, акредитованог од стране АТС-а за испитивање материјала и заварених спојева.

У срдачном и отовореном разговору домаћини су истакли вишегодишњу веома успешну сарадња са Катедром за шинска возила Машинског факултета у Београду, посебно у области реализације стручних пракси на позицијама: помоћни инжењер контроле квалитета, помоћни инжењер технологије инжењеринга, у областима заваривања, конструкције и индустријског инжењеринга. Такође су предочили и податак да након обављене праксе, 90% студената заснује радни однос управо у овој компанији.

„Овај вид наставе, уз стручне праксе и стипендије важан су корак у процесу образовања и развоја кадрова у области железничког машинства“, рекао др Јован Танасковић, редовни професор на Катедри за шинска возила, напомињући да компанија MIND GROUP дуги низ година успешно реализује ове програме са Машинским факултетом у Београду.

Након обиласка производних погона, студентима су угошћени у модерно опремљеној кантини Culinaris“, где су са домаћинима разменили утиске и добили додатне одговоре на питања која се односе на иновативне методе рада у производњи и процесима AMM Manufacturing-а.

„Посета MIND-у на мене је оставила веома позитивне утиске. За студенте основних студија то је била једна од ретких прилика да одемо у стручну посету. Фабрика AMM Manufacturing је опремљена модерним нумеричким машинама и послује на највишем могућем нивоу у области индустрије шинских возила. Запослени су нам пожелели топлу добродошлицу и детаљно су нам објаснили све планове, визије и правце даљег развоја MIND компаније. Сматрам да стручне посете у великој мери утичу на мотивацију студената и да подстичу на интензивније учење“, рекао је сумирајући утиске, студент Игор Дамњановић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.