Још један успешан Сајам запослења, пракси и стипендија на Машинцу

Други по реду „Сајам запослења, пракси и стипендија”, који је одржан је 10. и 11. маја на Машинском факултету у Београду, поново је привукао велику пажњу студената Машинског и сродних техничко-технолошких факултета Универзитета у Београду. Скуп је организован у оквиру пројекта “Отворена врата”,  који су иницирали Савез студената Машинског факултета и студенти окупљени око платформе СтудЕнтер, уз велику подршку управе Машинског факултета.

На „Сајму запослења, пракси и стипендија“ је учествовало 13 еминентних домаћих и страних  компанија, а млади академци су имали прилику да се на једном месту упознају с радом фирми из своје струке и детаљно информишу о праксама и пословима које су у понуди. Поред компанијa које су учествовале на претходном сајму у новембру прошле године, студентима су се представили и нови излагачи.

Дводневну манифестацију званично је отворио декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић, који је том приликом указао на значај одржавања оваквих догађаја, не само за студенте, него и за сам Машински факултет, али и за потенцијалне послодавце.

Изразивши задовољство великим одизвом компанија-излагача, као и бројем заинтересованих студената који су посетили сајам, проф. Поповић се захвалио представницима привреде, који су, како је навео, пепознали значај и подржали ову  манифестацију. Студенском парламенту и Савезу студената Машинског факултета упутио је посебне честитке за успешну организацију још једног догађаја намењеног професионалном усавршавању и запошљавању студената.

„Протеклих неколико година је веома добар период за Машински факултет, не само када је реч о порасту интересовања младих за студије машинства, него и када говоримо о брзини запошљавања мастер инжењера машинства, али и о броју младих који се одлучују да професионалну каријеру граде у Србији. Томе је у великој мери допринело јачање домаћих компанија, као и долазак водећих иностраних фирми и отварање развојних центара. Међутим,  често заборављамо да је наш главни производ мастер инжењер машинства и да без те кључне функције не бисмо могли да обављамо ни све друге активности на којима радимо у домену научно-истраживачког рада и у сарадњи с привредом. У том смислу, подршка привреде је изузетно важна за Машински факултет, јер само заједничким радом можемо можемо  да остваримо најбоље резултате“, поручио је декан Машинског факултета.

Пристуне је поздравио и Алекса Остојић, председник Студентског парламента Машинског факултета који се такође захвалио компанијама, спонзорима и партнерима који су подржали организацију овог догађаја. Најављујући наредни сајам за новембар ове године, Остојић је изразио наду да ће у наредном периоду број компанија-учесница, као и број заинтересованих студената бити још већи и да ће овај пројекат испунити своју мисију.

Церемонија отварања сајма настављена је презентацијама компанија-учесница, међу којима су  ЈАТ Техника, НИС, Грундфос, ЕдеПро и Бросе. Представници ових фирми су студентима представили организациону структуру, производне и развојне планове својих фирми, као и могућности које им се пружају на професионалном плану, кроз стручну праксу и програме стипендирања.

На штандовима компанија у холу факултета, студенти су се интересовали за отворене позиције, као и за могућности додатног усавршавања и развој професионалне каријере. Међу најпосећенијим, били су штандови компанија SR Tehnics, НИС, Бросе, а велику пажњу студената привукле су и компаније ЈАТ Техника, ЕдеПро, Грундфос, Миленијум тим и друге.

Оцењујући сајам веома успешним, Никола Јокић, студент продекан Машинског факултета и председник Савеза студената Машинског факултета је нагласио да су манифестације тог типа веома значајне за студенте и њихов каријерни развој, посебно у области машинског инжењерства. „Овакав вид активности омогућава студентима завршних година мастер студија да одаберу потенцијално место где ће радити праксу и започети професионалну каријеру, а студентима основних студија се пружа могућност да искристалишу своја интересовања и школовање наставе у том правцу“, каже наш саговорник.

С друге стране, како је навео, и компаније су заинтересоване за овакав вид активности. „Тржишту рада недостају инжењери свих усмерења, а посебно инжењери машинства. Много страних компанија долази у Србију. Отварају се фабрике и постројења и свима фали високостручан кадар који школује Машински факултет.  У том смислу,  манифестације као што је „Сајам запослења, пракси и стипендија“ омогућавају компанијама да се непосредно повежу са студентима и остваре сарадњу кроз различите програме пракси и стипендирања“, истакао је Јокић.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.