Девети конгрес студената технике: Носиоци технолошког развоја Србије

„Носиоци савремене технологије” назив је Деветог конгреса студената технике, који је почетком марта одржан у Конгресном центру Романија на Златибору. Скуп је организовао Савез студената Машинског факултета у Београду, а млади академци из Београда, Новог Сада, Ниша, Бањалуке, Скопља и Битоља имали су прилику да додатно прошире знања стечена на факултетима и упознају се са најновијим достигнућима у области технолошких иновација.

Конгрес је званично отворио продекан за финансије Машинског факултета, проф. др Александар Грбовић који је академцима поручио да се друже, размењују знања и искуства, да стварају и негују пријатељства, као и да пронађу време за обилазак природних лепота Златибора.

Никола Јокић, студент продекан Машинског факултета и један од организатора Конгреса поздравио је присутне и истакао да је број учесника из године у годину све већи и да су учесници студенти који ће бити водећи стручњаци у привреди Србије. „ Првим Конгресом 2014. направили смо добар темељ за додатно усавршавање и стицање знања из области техничко-технолошких и других наука које су индиректно везане за машинско инжењерство“, истакао је Јокић и додао да поред студената завршних година студија на скупу учествују и бруцоши којима ће предавања на Конгресу дати добру смерницу за даљи развој каријере.

„Конгрес студената технике постао је један од најпознатијих студентских догађаја, о чему сведочи из године у годину све већи број компанија спонзора, навела је Ана Грчић, студент проректор Универзитета у Београду, нагласивши да су учесници конгреса будући носиоци технолошког развоја наше земље.

Радни део скупа отворило је предавање Милоша Петрашиновића, једног од најбољих студената Машинског факултета у својој генерацији, с просечном оценом 10, а сада сувласника успешне компаније „ПР-ДЦ”.

Говорећи о својим искуствима у оснивању прве домаће компаније за производњу беспилотних летелица, млађим колегама је поручио да уз вредан рад и веру у себе могу да остваре своје снове и у Србији оснују сопствену компанију. „Могуће је бавити се оним што волите, зарађивати од тога сасвим довољно и притом доприносити развоју домаће науке и напретку ваше земље“, истакао је Петрашиновић.

Другог дана конгреса, пажњу учесника привукло је и предавање директора Фонда за иновациону делатност, проф. др Ивана Ракоњца који је студентима објаснио како да покрену свој стартап, а представници компаније „Милениум тим“, која је и генерални спознор скупа, представили су развојне планове компаније, као и отворене позиције за праксу и запослење.

Рад конгреса настављен је наредног дана предавањем Радослава Веселиновића, оснивача компаније „Галеб“, који је студентима говорио о својим искуствима у оснивању и развоју компаније, као и свим успонима и падовима на путу до успеха.

Доцент Милош Марковић с Катедре за системе наоружања Машинског факултета у Београду, одржао је интересантно предавање о примени савремених рачунарских алата и метода у процесу развоја система наоружања.

„Војна индустрија је окосница комплетног производног програма једне земље, доста се улаже у одбрану и наоружање у свим земљама, због тога су нам и потребни нови кадрови, који ће радити на различитим пројектима из ових области, јер овој грани индустрије итекако недостају“, рекао је он напомињући да сви студенти који упишу ову катедру већ од треће године студија добијају запослење у државним институцијама или приватним компанијама.

Последњeг данa конгреса одржана су два веома интересантна предавања. Проф. др Јован Танасковић са Катедре за шинска возила говорио је на тему „Перцепција иновација на универзитету, у компанијама и институтима, а проф. др Горан Младеновић са Катедре за производно машинство посебно се осврнуо на област пројектовања нових производа и технологија применом савремених софтверских алата.

У оквиру Конреса одржан је и мини сајам на којем су се представиле компаније-учеснице, међу којима су: Милениум Тим, ПР-ДЦ, Галеб, Инмолд и Потенс Перофрација, а млади академци су имали прилику да у директном контакту с представницима фирми добију све неопходне информације о могућностима потенцијалне сарадње.

Девети конгрес студената технике завршен је свечаним уручењем сертификата и захвалница учесницима и предавачима.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.