Машински факултет угостио високу државну делегацију Републике Анголе

Државни министар и начелник Војне канцеларије председника Републике Анголе, Францишко Периера Фуртадо, у пратњи високих представника оружаних снага те земље, посетио је у петак, 27. јануара, Машински факултет у Београду, где је с руководством разговарао о могућим видовима сарадње у области образовања и усавршавања војних кадрова, као и могућностима за проширење сарадње кроз реализацију заједничких пројеката и трансфер технологије.

Делегацију Анголе примио је декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић, а састанку су присуствовали и продекан за наставу, проф. др Марко Милош,  продекан за међународну сарадњу о докторске студије, проф. др Маја Тодоровић, продекан за финансије, проф. др Александар Грбовић, проф. др Александар Симоновић са Катедре за ваздухопловство, представници Војно-техничког института Министарства одбране Републике Србије, као и амбасадор Републике Анголе у Србији Алцино Изата да Консеисао.

Поздрављајући госте, проф. Поповић је рекао да је за Машински факултет изузетна част што је у прилици да угости високу делегацију пријатељске Анголе и то само месец дана од припремног састанка са амбасадором те земље у Београду.

“Машински факултет је најстарија и највећа високошколска установа у области машинског инжењерства, не само у Србији, него и овом делу Европе. До сада смо ишколовали 25 хиљада дипломираних инжењера и више од хиљаду доктора наука. Негујемо дугогодишњу међународну сарадњу и имамо велики број иносртраних студената, углавном, са подручја Блиског и Средњег Истока, као и из Африке. Апсолутно смо отворени за даље унапређење сарадње са Републиком Анголом, не само у домену образовања, него и када је реч о научно-истраживачком раду и реализацији заједничких пројеката” истакао је проф. Поповић.

Продекан за међународну сарадњу и докторске студије, проф. др Маја Тодоровић упознала је госте са организацијом и структуром студијских пограма на Машинском факултету, на којем се тренутно школује око четири хиљаде студената на свим нивоима студија и у готово свим областима машинског инжењерства.

Говорећи о научно-истраживачким капацитетима факултета, проф. Тодоровић је истакла да Машински факултет располаже великим бројем савремено опремљених лабораторија, као и да су неке од њих акредитоване, док су друге у функцији наставног процеса.

Као посебан вид сарадње, на састанку је истакнуто и неколико потенцијалних  пројеката заједничког развоја и трансфера технологије између Машинског факултета,  Војно-техничког института и партнерских државних, образовних и истразивачких институција у Анголи.

Господин Фуртадо се у име чланова делегације захвалио домаћинима на веома садржајним презентацијама у којима се, како је навео, не огледа само историја Машинског факултета и Универзитета у Београду, него је приказано и оно што би могло да буде обостарно корисно у оквиру сарадње две земље, посебно у домену војне сарадње, кроз обуку кадрова и рад на заједничким пројектима.

„После ваше презентације сматрамо да је дошао тренутак да направимо корак напред ка унапређењу досадашње сарадње кроз Споразум о сарадњи са Универзитетом у Београду, Машинским факултетом и другим државним институцијама у Србији“, поручио је господин Фуртадо.

(Извор: Машиски факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.