Јапанска Мицубиши корпорација заинтересована за сарадњу са Машинским факултетом у области енергетике

Господин Tatsuya Yamamoto, директор за Индустријску инфраструктуру, Мицубиши Корпорација Лондон,  (Седиште корпорације за Европу) и господин Takamasa Yano, генерални директор Представништва корпорације Мицубиши Београд (Регионална канцеларија за југоисточну Европу), посетили су у понедељак, 7. новембра, Машински факултет у Београду и са руководством разговарали о могућим видовима сарадње на заједничким пројектима у области енергетике, посебно у области водоника, као „енергента будућности“.

Високе представнике Мицубиши корпорације примио је декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић, а у разговору су учествовали и продекан за научно-истраживачку делатност , проф. др Драгослава Стојиљковић, шеф Катедре за процесну технику, проф. др Александар Јововић, проф. др Милош Бањац са Катедре термомеханику, као и представници Представништва Мицубиши корпорације Београд, Филип Кунтић и Никола Радомировић.

Представници Мицубиши корпорације су представили рад своје компаније, као и пројекте који се тренутно реализују, а посебно у области енергетике у складу са Мапом пута ка угљеничној неутралности до 2050. Декан Машинског факултета је саговорнике упознао са основним подацима о факултету, као и научно-истраживачким капацитетима. Посебно је истакнут пројекат израде Водоничне стратегије Републике Србије у чијој изради су учествовали и представници факултета у складу са својим областима истраживања. У оквиру Стратегије посебно су обрађене могућности производње, транспорта и складиштења водоника у Републици Србији, са циљем да се анализе и закључци из овог документа размотре у оквиру стратешког планирања у области енергетике.

Саговорници су се сагласили да постоје могућности за успостављање сарадње Машинског факултета и Мицубиши корпорације и да ће у наредном периоду бити размотрени могући видови будуће сарадње.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.