Машински факултет домаћин Међународног симпозијума о ваздухопловним технологијама – ISATECH 2022   

Пети по реду, Међународни симпозијум о ваздухопловним технологијама – ISATECH 2022  (International Symposium on Aircraft Technology, MRO & Operations) званично је отворен на Машинском факултету у Београду, који је заједно са Техничким универзитетом Ескишехир из Турске и организовао овај скуп.

Током тродневног скупа, који се одржава од 14. до 16. септембра, учесници ће разматрати најактуелнија питања у области ваздухопловног инжењерства, као што су:  савремени начини пројектовања летелица и система, ваздухопловне погонске групе, навигација, вођење и управљање летелица, савремене производне технологије, МРО, ваздухопловне операције, употреба вештачке интелигенције у ваздухопловству, електрификација летелица, чиста енергија и смањење емисија, ваздухопловно законодавство и бројне друге теме.

Конференцију је свечано отворио декан Машинског факулета, проф. др Владимир Поповић, који је рекао да Србија има вишедеценијску традицију у области ваздухопловног инжењерства и да је за Машински факултет и Катедру за ваздухопловство изузетна част што су изабрани за организаторе једног овако значајног научног скупа.

 

У име организатора, учеснике су поздравили и проф. др Макс Плацер са Универзитета Калифорнија Дејвис у САД,  проф. др Тахир Хикмет Каракоч, проректор Универзитета Ескишехир у Турској, проф. др Алпер Чабук са Техничког универзитета Ескишехир, проф. др Жељко Божић са Универзитета у Загребу и проф. др Александар Грбовић,  продекан Машинског факулета у Београду.

Радни део скупа почео је уводним предавањима проф. др Макса Плацера са Универзитета Калифорнија Дејвис на тему „A Perspective on Oscillating Foil Propulsion“ и проф. др Ђорђа Чантрака са Машинског факултета у Београду“ на тему „Optical velocity measurement and fluid flow visualization techniques“.

„Имајући у виду брз развој ваздухопловне индустрије, циљ симпозијума је размена знања и информација у пољу ваздухопловне науке и технологија, а централна тема је тзв. одрживо ваздухопловство. То је светски тренд и обухвата пројектовање и израду аеродинамички најефикаснијих летелица, које ће са истом количином горива прелазити дуже путање, стварати мању буку и мање загађивати околину“, рекао је за сајт Машинског факултета, проф. др Иван Костић, шеф Катедре за ваздухопловство и председавајући Организационим одобром конференције.

Говорећи о значају овог симпозијума, проф. Костић је посебно нагласио његов мултидисциплинарни карактер. „ISATECH се бави, не само ваздухопловним, него и космичким технологијама. Једном речју, обухвата све категорије летелица, од малих беспилотних дронова до космичких летелица, као и њиховим одржавањем, коришћењем и експлоатацијом“, рекао је он.

Овогодишњи ISATECH окупио је 170 стручњака из 15 земаља, укључујући САД, Русију, Украјину, Турску, Италију, Португалију, Шведску, Данску, Холандију, Велику Британију, Румунију, као и државе у региону.  На скупу ће бити одржано 20 предавања по позиву водећих светских експерата и представљено 59 научних радова. Сви радови ће бити објављени у „Зборнику радова „ISATECH 2022“ у издању немачког „Спрингера“, а најбољи радови биће штампани и у водећим светским научним часописима.

Скуп се одржава у хибридном формату (делом уживо, а делом онлајн), а за све заинтересоване љубитеље ваздухопловства омогућено је бесплатно праћење свих сесија путем ZOOM платформе. Линкови за приступ налазе се у програму симпозијума који је доступан на сајту https://2022.isatech.org/.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.