Стручна посета Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду

Студенти модула Инжењерство биотехничких система и свих изборних курсева које на основним академским студијама организује Катедра за пољопривредно машинство Машинског факултета у Београду посетили су 89. Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду, где су обишли изложбу пољопривредне механизације и процесне опреме за прераду хранe најновије генерације.

Посету овој престижној сајамској манифестацији која окупља најзначајније домаће и иностране компаније у агроиндустрији, пољопривредној производњи, механизацији, организовала је Катедра за пољопривредно машинство, уз подршку управе Машинског факултета, а у пратњи студената били су ванредни професори, др Иван Златановић и др Војислав Симоновић.

Током обиласка изложбеног простора с пољоприведном механизацијом студенти су имали јединствену  прилику да надограде своја стручна знања стечена током предавања. Млађи академци, који на основним студијама слушају изборне предмете у области пољопривредног машинства први пут су се упознали с пољопривредним машинама, док су њихове старије колеге с мастер студија могли да сублимирају своје знање и уживо се упознају са склоповима и принципом рада скоро свих пољопривредних машина које су проучавене током претходних семестара.

Посебну пажњу судената првукла је сејалица за прецизну сетву америчког произвођача Precision Planting, а чији је заступник домаћа компанија Ливона.

Ова пољопривредна машина је пример изузетно корисне  и успешне примене мехатронике и један је од технички најнапреднијих експоната изложених на сајму. Поред стандардних механизама и пнеуматског принципа сетве која је уобичајена на савременим сејалицама, поседује и хидраулични подсистем за појединачну контролу секција сејалице по дубини земљишта као и неколико сензора за локацијски специфичну анализу особина земљишта и прерасподелу семена. Сви наведени уређаји су управљани и контролисани електронским подсистемом и чине врло сложену машину којом се обавља сетва варијабилном нормом и дубином сетве, али се истовремено прикупљају и најрелевантнији подаци за даљу производњу по принципима прецизне пољопривреде.

Оно што је посебно важно, будући инжењери су током посете сајму имали прилику да разговарају са својим старијим колегама, некадашњим студентима Машинског факултета а сада оствареним инжењерима и успешним менаџерима одржавања, развоја или продаје у компанијама пољопривредне механизације.

На крају, успешну посету Међународном сајму пољопривреде употпунили су и забавни сајамски садржаји, као и и вожња „Соколом“ на релацији Београд – Нови Сад.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.