Амбасадор Ирана посетио Машински факултет

Његова екселенција, амбасадор Исламске Републике  Иран, господин Рашид Хасанпур са сарадницима посетио је у среду, 8. маја,  Машински факултет Универзитета у Београду где је са руководством разговарао о могућим видовима сарадње Машинског факултета и научно-образовних институција у Ирану.

Иранског амбасадора у Србији примио је декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић, а у разговорима су учествовали продекан за наставу, проф. др Марко Милош и продекан за научно-истраживачки рад, проф. др Драгослава Стојиљковић.

Током састанка договорено је да се будућа сарадња Машинског факултета и научно-образовних институција у Ирану, а посебно с Универзитетом у Исфахану, формализује потисивањем Уговора о сарадњи у области образовања и научно-истраживачког рада  и то кроз мобилности студената и наставног особља,  као и учешће у билатераним истраживачким пројектима.

Све активности на успостављању сарадње привремено ће се одвијати преко Центра за персијски језик при Филолошком факултету Универзитета у Београду, а у плану је и отварање Центра за сарадњу између Републике Србије и Исламске Републике Иран.

Посета иранског амбасадора организована је само месец дана после радне посете ректора и делегације Универзитета у Београду Исламској Републици Иран, где су имали прилику да се упознају с научно-истраживачким капацитетима и могућностима Ирана. Током ове веома успешне посете потписани су меморандуми о разумевању између Универзитета у Беораду,  Универзитета у Техерану и Универзитета за примењене науке и технологију, а вођени су и разговори о потиписивању сличног документа с Униврзитетом у Исфахану, који је посебно заинтересован за сарадњу с Машинским факултетом.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.