Одржана 10. Међународна конференција ИРМЕС 2022

Десета међународна конференција „Истраживање и Развој Машинских Елемената и Система – ИРМЕС 2022” и ове године је окупила велики број представника научне заједнице и привреде из региона и света, а централна тема скупа била је „Конструисање машина у контексту Индустрије 4.0 – паметни производи“.

ИРМЕС је један од најзначајнијих научних скупова који се у области машинства организује у Југоисточној Европи и има за циљ повезивање академске заједнице са инжењерима који раде у пракси и привредницима. Према оцени учесника, после двогодишње паузе услед пандемије корона вируса, овогодишњи скуп је била сјајна прилика за непосредно представљање резултата истраживачког рада и размену искустава у области машинских елемената и конструисања.

Конференцију је отворио проф. др Владимир Поповић, декан Машинског факултета Универзитета у Београду који је поручио да конференције имају незаменљиву улогу, не само када је реч о професионалном усавршавању, него и у домену социјалних интеракција и повезивања међу људима.

„Машински елементи су  фундамент машинског инжењерства и зато је конференција која подржава развој наставе и науке у тој области веома важна за Машински факултет и управа факултета ће наставити да подржава овакве скупове и у наредном периоду“, рекао је декан Машинског факултета.

Напомињући да су машински инжењери данас веома тражени, што је поткрепио и податком о свакодневном интересовању компанија, изразио је и уверење да ће овогодишњи упис на Машински факултет бити обележен великим интересовањем младих и да ће нова генерација студената бити још боља него претходних година.

„Искрено мислим да је сада време инжењерства и тај талас морамо да искористимо. У том смислу, овакве конференције су прилика да истакнемо оно што је добро, али и да разговарамо шта и како даље и трудимо се да нашу струку дижемо на што виши ниво“, закључио је проф. Поповић.

Учеснике је поздравио и проф. др Александар Маринковић, шеф Катедре за опште машинске конструкције, који је изразио задовољство одзивом овогодишњих учесника.

„Први пут после две године, колико траје пандемија имамо прилику да се сретнемо уживо и продискутујемо о настави и научно-истраживачком раду у области машинских елемената и конструисања машина, као и о актуелним темама у области Индустрије 4.0“, рекао је проф. Маринковић, а затим се кратко осврнуо и на агенду конференције.

У име пријатеља конференције, скупу се обратио Душан Батало, руководилац продаје опреме за резање и заваривање у компанији „Месер Техногас“ с којом Машински факултет негује вишегодишњу успешну сарадњу у области образовања и стручног рада. Резултат те сарадње је Модул за заваривање и заварене конструкције, један од најпопуларнијих студијских програма на Машинском факултету.

„Заједно радимо од 2007. године. Стотине студената је до сада успешно завршило смер Заваривање и заварене конструкције. Жеља наше компаније је да, кроз различите програме сарадње, са колегама са Машинског факултета наставимо рад на даљем унапређењу наставног процеса у области заваривања“,  нагласио је Душан Батало.

„Конференције, као што је ИРМЕС, представљају сјајну прилику не само за размену знања и искустава у домену наставе и научно-истраживачког рада, него и за унапређење умрежавања факулета и универзитета у региону“, рекао је Исак Карабеговић, члан Академије наука и уметности БиХ, који је учеснике поздравио у име представника универзитета из региона.

Проф. др Радивоје Митровић, председавајући Асоцијације за Дизајн, Елементе и КОнструкције – АДЕКО, која је уз Машински факултет организатор конференције, осврнуо се на тематске целине конференције које су обухватиле питања даљег развоја наставе у области машинских елемената и конструисања, унапређења научно-истраживачког рада и сарадњу са привредом.

„Конференција је тематски профилисана паметним производима, јер се инжењери првенствено баве развојем и конструисањем нових, иновативних и конкурентних производа. С тим у вези, наш основни задатак је да се фокусирамо на иновирање наставе и унапређење научно-истараживачког рада. Без сопственог квалитетног истраживања на универзитетима нема ни квалитетне наставе“, закључио је проф. Митровић.

Радни део конференције отворила су уводна предавања водећих светских стручњака у домену Индустрије 4.0,  међу којима су  проф. др Драган Ђурђановић са Универзитета Тексас у Остину (САД), проф. др Чинедам Оквудајер са Универзитета у Мичигену (САД),  доц. др Марек Галински са Словачког техничког универзитета у Братислави и проф. др Видосав Мајсторовић са Машинског факултета Универзитета у Београду.

Проф. Ђурђановић и проф. Оквудајер су најпре представили последње трендове у области аналитике физичких података при производњи полупроводника, а затим се осврнули и на проблеме са којима се суочава индустрија производње чипова. Доц. Галински је говорио о пројекту развоја аутономног возила који Словачки технички универзитет развија са водећим европским компанијама из области аутоиндустрије, а проф. Мајсторовић се осврнуо на глобалне трендове у области Индустрије 4.0, што је био и увод у централну тему конференције и секцију предавања по позиву.  Иначе, на овогодишњем ИРМЕС-у представљено је више од 40 научних радова – који су објављени и у Зборнику радова.

У оквиру конференције одржан је и панел на којем су разматрани даљи правци развоја наставе из предмета Машински елементи, Основе конструисања, Конструисање машина и других сродних предмета. То је била и прилика за све машинске и техничке  факултете – учеснике конференције, да представе своје катедре, односно структуру предмета, наставне планове и програме и своје истраживачке капацитете и размотре могуће облике сарадње у оквиру националних и међународних пројеката.

Конференција је завршена доделом Повеља и Захвалница заслужним појединцима који су личним и професионалним залагањем допринели развоју и подизању угледа организације АДЕКО и саме ИРМЕС конференције.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.